Mindenszentek: koszorú, cserepes virág vagy csokor?

Zombai-Kovács Ákos Zombai-Kovács Ákos
2022.10.25. 16:43

Közeledik Mindenszentek és Halottak Napja, a napokban sokan látogatnak ki a temetőkbe, országszerte. Ilyenkor a családok gyertyát gyújtanak és virágokkal emlékeznek elhunyt szeretteikre. Ahogy minden évben, ezúttal is nagy rohamra számítanak a virágüzletek, amelyek hatalmas kínálattal készülnek a kegyeleti ünnepekre. A tapasztalatok szerint ilyenkor a koszorú, a cserepes virág és a virágcsokor is népszerű, néhány éve pedig az úgynevezett sírtálakból is sok fogy. Híradónk a város egyik legnépszerűbb virágüzletében járt, hogy utánajárjunk, mivel díszítik elhunyt hozzátartozóik sírjait a győriek.

Kedd reggeli nagyüzem volt a város egyik népszerű virágüzletében, amikor stábunk a helyszínen járt. A bolt ezekben a napokban bővült és kitelepült az utca túloldalára is. Az új placcon kizárólag Halottak Napjára és Mindenszentekre szánt áruk sorakoznak, a szakemberek már hetek óta készültek a kegyeleti ünnep előtti rohamra.

„A Mindenszentek és Halottak Napja mindig kiemelt időszak számunkra, már hetek óta készültünk és készítettük a különböző csokrokat és más kreációkat, rengeteg szép dísz várja az érdeklődőket az üzletben és a vele szemben lévő murvás területen” – mondta Fekete Annamária.

Ilyenkor mindig komoly dilemma, hogy koszorú, cserepes virág vagy csokor kerüljön-e az elhunyt hozzátartozók sírhelyére. Az üzletben minden igényre és kívánságra felkészültek, itt bárki megtalálja a neki tetsző kegyeleti díszt. „Időjárás függő minden évben, hogy milyen termék megy jobban, mivel most jó idő lesz a hétvégén, a cserepes és vágott élő virágok nagyon népszerűek lesznek, de az extra igényekre is felkészültünk, szerintem nem tudnak olyat megálmodni a kedves vásárlók, amit ne tudnánk teljesíteni” – tette hozzá a Margaréta-Gyöngyvirág Kft. ügyvezetője.

Néhány éve népszerű az úgynevezett sírtál is, ami egy egészen speciális díszítő eleme lehet a temetőknek. Ebből is sok fogy, és erre sem sajnálják a pénzt a vásárlók. A tapasztalatok szerint ugyanis Halottak Napján és Mindeszentekkor egyáltalán nem spórolnak az emberek. „Azt tapasztaljuk, hogy ilyenkor nem spórolnak az emberek, elhunyt szeretteikre mindig szívesen költenek, reméljük, hogy a többségnek van is rá pénze, mi pedig azzal járulunk hozzá a kegyeleti ünnephez, hogy nem emeltünk árakat a tavalyi évhez képest” – fogalmazott a szakember.

Az ügyvezető hozzátette, folyamatosan nyitva vannak és várják a temetőkbe készülődőket. Rengeteg szép koszorú, virág és csokor várja, hogy mielőbb valamelyik győri sírkertben legyen dísze a közelgő kegyeleti ünnepnek.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos