Mindennap tehetünk Földünkért!

Győr+ Fotó: O. Jakócs Péter
2023.04.22. 17:10

Győrben és térségében működik Magyarország egyik legmodernebb hulladékgazdálkodási rendszere. A győrieknek több lehetősége is van a hulladékok elhelyezésére, a Föld napja alkalmából ezeket foglaltuk össze.

Városunkban több mint két évtizede adott a lehetőség a szelektív hulladékgyűjtésre. Napjainkban Győrben összesen 150 helyszínen üzemel szelektív hulladékgyűjtő sziget, ahol a legnagyobb mennyiségben összegyűlő műanyag, papír, üveg és fém csomagolóanyagot lehet ingyenesen elhelyezni. A papír- és műanyaggyűjtő konténereket naponta üríti a GYHG, a frekventált helyeken lévő konténereket naponta többször is. Zajlik a régi, 1100 literes, kocka alakú szelektív gyűjtőedények harang alakúra cserélése. A köztisztaság szempontjából a legjobb megoldás a több ezer literes tartályok kihelyezése a földbe süllyesztett szelektív szigeteken. A szelektív hulladékgyűjtők tartalmát az ürítés után a GYHG eljuttatja a hasznosítókhoz, akik a megfelelő kezelést követően újra alapanyagot készítenek a kidobott csomagolóanyagokból.

A közszolgáltató az ürítő járatok mellett külön járműveket vezényel a szelektív szigetek és azok környezetének takarítására, a gyűjtőedények mellé rakott hulladékok elszállítására. Az egyéb helyekről folyamatos a zugszemét elvitele.

Népszerűek a győri hulladékudvarok, a létesítményekben a jogosultság igazolása után külön térítés nélkül és környezetbarát módon lehet elhelyezni a háztartásból származó hulladékokat. A hulladékudvarokba beszállítható többek között a lom, az elektronikai hulladék, az építési törmelék, a fás szárú zöldhulladék, a kiégett fénycső…

A háztartásokban előforduló leggyakoribb nem veszélyes hulladékokat (pl.: papír, lom, építési törmelék, zöldhulladék…) az előre meghirdetett időpontban és felügyelettel ellátott kihelyezett hulladékudvarokban is leadhatja a lakosság.

Családi házas övezetben minden ingatlan két kukával rendelkezik, így ezekben a körzetekben a hetente üríttethető barna fedeles biokukába külön rakhatóak a lebomló hulladékok. A biokukákba kerülő hulladékot a GYHG komposztálja.

A GYHG által működtetett hulladékgazdálkodási rendszer lényege, hogy a lakossági, a közületi, az intézményi kukákból, a szelektív hulladékgyűjtő szigetekről, valamint a hulladékudvarokból származó hulladékok a lehető legnagyobb mértékben újrahasznosításra kerüljenek, erősítve ezzel a körforgásos hulladékgazdálkodás folyamatát.

Forrás: GYHG