Mindenki által érthetően a Pannon-Víz ügyéről

Mireider Máté Ács Tamás
2023.02.12. 19:15

Nem született a közgyűlésen olyan döntés, hogy mindent átad Győr az államnak – hangsúlyozta Rácz Attila, a Pannon-Víz Zrt. elnök-vezérigazgatója a Győr+ Média stúdiójában. A kérdés túlzás nélkül hetek óta témája a városi közbeszédnek, rengeteg téves információ és rossz értelmezés kering ezzel kapcsolatban. Rácz Attila segítségével tiszta vizet öntünk a pohárba.

Különleges adásához érkezett a Nyakkendő nélkül Knézy Jenővel című közéleti beszélgetős műsorunk. A téma mindig valamilyen aktualitás, ezt ezúttal a legutóbbi közgyűlésen a Pannon-Vízzel kapcsolatos döntés adta. Nemcsak cégünk vezérigazgatója volt a kérdező szerepében, hanem Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója is. Ketten alaposan kifaggatták Rácz Attilát, a Pannon-Víz Zrt. elnök-vezérigazgatóját, aki igyekezett minden kétséget és kérdőjelet eloszlatni a víziközmű-vagyonnal kapcsolatban.

„A víziközmű-hálózat törvény szerint is nemzeti tulajdon, tehát csak az állam vagy önkormányzat, vagy ezek együtt vegyesen birtokolhatják” – mutatott rá Rácz Attila kezdésként, eloszlatva ezzel azokat a kérdéseket, amelyek ennek a vagyonnak a pénzbeli értékét méregetik.

A Pannon-Víz Zrt. 125 településen szolgáltat megyénkben és a Bakony területén, ez a 125 település a tulajdonosa a cégnek is egyben. Közülük kiemelkedik Győr többségi, több mint 62 százalékos tulajdonosként. A cégforma azzal is jár, hogy a Pannon-Vízből származó nyereséget osztalékként felvehetik a tulajdonosok, de a veszteséget is ki kell pótolniuk. Jelenleg utóbbi helyzet áll fent, a tervezett kiadásokból 4,2 milliárd forintot kellene Győrnek befizetnie az idei évben.

Az energiahordozó-válság miatt a Pannon-Víz és a hasonló cégek nehéz helyzetbe kerültek, így a magyar állam segítséget ajánlott: kifizeti a veszteséget visszatérítendő támogatás formájában egy integrációs program keretében. További lehetőség, hogy ezt az érintett önkormányzatoknak nem kell visszafizetnie, ha a tulajdonukban lévő közmű-vagyont és a cégbeli részesedésüket átadják az állam részére. 

„Arra született döntés, hogy Győr csatlakozik az integrációhoz, magyarul: pénzhez jutunk, és folytatjuk a tárgyalásokat. Nem megy el innen a víziközmű-hálózat, az embereink itt maradnak, a munkatársakra szükség van, a szolgáltatás árát illetően pedig azt szeretnénk, hogy mindenki számára megfizethető legyen. Ezekről szólnak a további tárgyalások” – összegezte Rácz Attila az elhangzottakat. 

A Nyakkendő nélkül Knézy Jenővel február 14-én, kedden 19.25-től a Győr+ Televízióban lesz látható. Az adásban a fenti témákon felül megismerhetjük az országos folyamatot, amelynek része a Pannon-Víz esete is, és szó esik arról is, pontosan kinek a vagyona a hálózat, és kinek mi a feladata azzal, hogy amikor hazaérünk és elfordítjuk a csapot, folyjon a víz.

A korábbi adások visszanézhetők itt!