Városrendészet Győr

Mindenhol tilos fürödni, kivéve, ahol szabad

Fotó: O. Jakócs Péter
Havassy Anna Katalin
2022.07.23. 13:03

A nyár számos kikapcsolódási lehetőséget rejt magában, az egyik leginkább a fürdőzés. Nem árt azonban tudni, hogy nem mindegy, hol csobbanunk. Győrben a Városrendészet munkatársai is sokat tesznek azért, hogy nyugodtan teljenek a kánikulai napok.

„Győr a folyók városa, így kikerülhetetlen a városrendészek vízen való jelenléte” – kezdte a Győr+ Média érdeklődésére Kozma Zoltán operatív igazgató, aki azt is elmondta: a városvezetés támogatásának köszönhetően rendelkezésükre áll egy olyan hajó, amellyel maximálisan elláthatják a hatáskörükbe tartozó feladatokat, illetve erre a szolgálatra is megfelelően képzett rendészeket foglalkoztatnak. „Az elmúlt időszakban több olyan esemény – evezősverseny, hajós felvonulás – is volt, ahol a rendészeink is közreműködtek a zavartalan lebonyolításban” – hangsúlyozta a szakember.

Fotó: Városrendészet Győr

„Fontosnak tartjuk felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy a vízi szabályok ismerete és helyes használata azért is roppant lényeges, mert azok betartásán emberi életek múlhatnak. Járőreink sajnos többször is tapasztalták már, hogy – legfőképp fiatalok – olyan helyeken hűsítik magukat, ahol azt a jogszabály tiltja.” – hangsúlyoza Kozma Zoltán.

A szakember által említett jogszabály egész pontosan a 46/2001. BM rendelet, amely alapján a folyóvizekben (folyók, állandó és időszakos vízfolyások, holtágak) és állóvizekben (mesterséges és természetes tavak), továbbá vízi létesítmények (csatornák) vizében (a továbbiakban együtt: szabad vizek) fürödni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősülnek.

Fontos megjegyezni továbbá, hogy a rendelet értelmében fürdőzésnek minősül minden olyan úszóeszköz (matrac, játékcsónak, vízibicikli stb.) használata is mely a vízi közlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvény szerint nem tekinthető csónaknak vagy vízi sporteszköznek.

Fotó: Városrendészet Győr

Rendészeink amennyiben a hatáskörükbe tartozó szabálytalanságot, tiltott fürdést tapasztalnak, úgy minden esetben eljárnak majd, erre jogkörük a Szabálysértésekről szóló 2012. évi. II. törvény – 202/A (1) Aki tiltott helyen fürdik, szabálysértést követ el. (2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr, az önkormányzati természetvédelmi őr, a halászati őr is szabhat ki helyszíni bírságot- alapján van lehetőség.” – részletezte a szakember.

„Természetesen ebben a helyzetben nekünk sem a bírság a fontos, hanem az emberi élet védelme. Mindenkit arra szeretnénk kérni, hogy csak a kijelölt fürdőhelyeken frissítse fel magát!

Győrben jelenleg az Aranypart I. és az Aranypart II. területén található szabad vízen kijelölt fürdőhely, itt minden feltétel, létesítmény és egészségügyi személyzet is biztosított ahhoz, hogy biztonságosan csobbanhassunk!” – zárta Kozma Zoltán operatív igazgató.