Minden magyarért lobogott az Összetartozás Tüze

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2020.06.04. 22:12

Győrben is lángra lobbant csütörtök este az Összetartozás Tüze, amely a hazánktól elszakított magyarokkal való egységet hivatott képviselni Trianon 100. évfordulóján. A lángok fényében sokak szemében könnycseppek csillogtak ahogy a határainkon kívül rekedt magyarokra gondoltak.

A Győri Önkormányzat is csatlakozott a magyar cserkészek kezdeményezéséhez, s június 4-én este 20.20-kor az Országzászló Emlékműnél fellobbant az Összetartozás Tüze, amelyet a város vezetői gyújtottak meg. A megemlékezésen jelen volt Simon Róbert Balázs és Kara Ákos országgyűlési képviselő is, akik szintén tiszteletüket fejezték ki a külhoni magyarok előtt.

Felcsendült a mára már legendása vált dal a „Nélküled”, amely elmondja a lényeget: „Egy vérből valók vagyunk” és a győri Hoppáré zenekarnak a mai napra írt új dala, a „Együtt dobban a szívünk” is.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester az emlékező tömeghez szólva elmondta gyásznap ez a mai számunkra, ugyanakkor egy ünnepnap is.

„Igaz, hogy 100 évvel ezelőtt szétdarabolták hazánkat, kétharmadát átcsatolták más országokhoz, de ugyanakkor egy ünnepnap is, mert a nemzet egybeforrt ezalatt a száz év alatt. Az a nemzet – amelynek a halálát tervezték – igaz hogy gazdasági nagyhatalomként meggyengült ettől a döntéstől, viszont ez a nemzet az elmúlt évszázad alatt lélekben egységbe forrt.” – mondta a polgármester, majd azt is hozzátette, hogy a mai napon a magyarság fennmaradását ünnepeljük.

Az Összetartozás Tüzéről meggyújtott fáklyákat végül továbbadta az emlékező tömegnek, azzal az üzenettel, hogy jelképezze ez a körbejáró tűz azt, hogy „Továbbra is fennmaradtunk, erősek vagyunk és a lelkünkben ott ég a láng.”