Különleges koncerttel készülnek

Mihályi Réka: “Győr a romantika maga!”

Fotó: Szőke Richárd
P. Csapucha Adrienn
2022.06.24. 08:25

Idén ünnepli fennállásának 16. születésnapját a sodró lendületű Group'n'Swing. A soul, a pop, a twist, a rockabilly és a swing egyediségéből egyaránt merítő együttes az elmúlt években számos átalakuláson esett át, egy azonban mindig meghatározó volt a csapat lelkületében: mindig szívből zenéltek! A zenekar énekesnőjével, Mihályi Rékával győri koncertjük kapcsán beszélgettünk, Réka pedig azt is elárulta, miért oly kedves szívének Győr városa.

Hiába volt mindig csodálatos hangod, sosem készültél énekesnőnek. Sőt, táncos szerettél volna lenni, miközben úgy érezted, ahhoz valójában nincs is kellő tehetséged. Végül mégis énekesnő lettél, egy fantasztikus zenekar frontembere…

Mihályi Réka: Egy óriási kettőség lengte körbe mindig a családunkat, hiszen édesapám mindig nagyon civil volt, édesanyám pedig mindig nagyon művészi. Az már hamar kiderült, hogy szépen és tisztán énekelek, mégis valamiért a társastánc vonzott. És valóban úgy éreztem, nincs benne kellő tehetségem, ezért nagyon sok munkát fektettem bele, hogy bizonyítsam, igenis megállom a helyem. Érdekes, hogy végül mikor pályaválasztásra került sor, a jogot jelöltem meg és fel is vettek. Akkor borzasztó mérges voltam magamra, de az élet engem igazolt, mondhatjuk isteni gondviselésnek is, hiszen később kiderült, hogy egy veleszületett rendellenesség miatt, ha tovább folytattam volna a tánckarrierem, akár le is bénulhattam volna.


Hogyan találtál vissza a zenélésre?

M. R.: Ennek egyszerű oka van, az egyetemen ki kellett fizetnem a tandíjam, az éneklés pedig valahogy kézenfekvő volt. Akkor tudatosult bennem igazán, hogy ez az én utam, ez az én pályám. Persze az egyetemet elvégeztem, jogász lettem, de teljesen elvarázsolt ez a világ. Pély Barna barátom mutatott be a zenekarnak, 2009-ben énekesnőt keresett a Group’n’Swing és az első közös zenélés után úgy mentem haza, hogy én ettől kezdve csak ezekkel a srácokkal szeretnék színpadra állni. Pedig kételyekkel mentem a meghallgatásra: én és a swing? Kérdeztem magamtól, de Barna tudta, hogy ez lesz az igazán nekem való és bíztatott. Igaza lett, hálás vagyok azóta is érte…


Jogászként is praktizáltál, hogyan tudtad összeegyeztetni a fellépésekkel, hiszen egymást érik a koncertek, és nem csak a nyári időszakban, egész évben tele van a naptárotok.

M.R.:
Nagyon szeretem a civil foglalkozásomat, így egy ideig valóban próbáltam minden fronton maximális teljesítményt nyújtani. Volt, hogy már csak négy órában, de bementem az irodába dolgozni, aztán a kislányunk, Adél születésével megváltoztak a prioritások, be kellett látnom, hogy minden nem megy egyszerre. Persze nem mondom, hogy egyszer nem térek vissza a jogi pályára, de egyelőre nincsen tervben, élvezem az anyaságot, és a fellépéseket.


16 éves a zenekar, de az utóbbi években számos átalakulás történt az életetekben. Közben megjelent a negyedik nagylemezetek “Játszom tovább” címmel, és az új férfi frontember, Mujahid Zoli érkezésével a Group’n’Swing az eddigi legerősebb oldalát mutathatja meg.

M.R.:
Ez valóban így van. A fiúk fantasztikusak, minden fellépés egy örömzenélés velük. Zolival pedig régóta barátok vagyunk, ez a szeretet, ez a szinergia érezhető a színpadon is. És ami nagyon fontos az azt gondolom az, hogy mindig szívből zenéltünk, ezért tudtunk mindig hitelesek lenni.


Június 25-én Győrben, a József Attila Művelődési Ház udvarán egy fantasztikus szabadtéri koncertre várjátok az érdeklődőket. Ez az alkalom számodra is különleges, hiszen mindig nosztalgiázva érkezel a városba.


M.R.:
Számomra Győr városa a romantika maga. Tini koromban az első nagy szerelmemmel itt randiztunk először, ő rajongott Győrért, és természetesen engem is elvarázsolt ez a gyönyörű, történelmi város. Azóta jó néhány fellépésünk volt a városban, és bátran mondhatom, hogy a közönség is különleges. Egy olyan páratlan energia árad az itteni koncertjeinken, hogy ha tehetnénk, minden héten jönnénk Győrbe. Szuper kis összeállítással készülünk, várunk mindenkit szeretettel, táncolni pedig kötelező!

Kapcsolódó témák: #koncert | #swing | #zene |