Miért kellett a Győri Balettnek átköltözni az Audiba?

Győr+ Fotó: Marcali Gábor
2023.01.14. 08:03

A Győri Balett társulata átmenetileg az Audi Hungaria Pipacs épületének rendezvénytermében tartja próbáit, miközben az Árpád úti autóparkolóban külön próbaterme van az együttesnek. A Győr+ annak járt utána, miért kényszerült költözni a világhírű együttes, mi áll a történtek hátterében.

Hirdetés

A színház épületébe már korábban sem fért el egy új próbaterem a táncosoknak, ezért az Árpád úti garázsban alakítottak ki számukra egy megfelelő méretű helyiséget. „Sajnos azonban a működés során kiderült, hogy ez a próbaterem egyáltalán nem felel meg rendeltetésének” – tájékoztatott Gutay Zoltán, a Győr-Szol vagyonkezelési igazgatója. „Gépészeti hiányosságokból adódóan baj van a fűtési, hűtési, melegvíz-ellátási rendszerrel. Nem szabályozható pontosan a padlófűtés, így a talaj melegebb, mint ami a táncosok számára optimális volna. A légszívó cső rendszeresen eldugul. Ezeknek a műszaki gondoknak a megoldására elhívtuk a gépészeti rendszer tervezőjét. Szeretnénk pontosan megtudni, hogy tervezési hiba áll a háttérben, vagy csak nem szerelték be azokat a műszaki egységeket, melyeket a tervező előírt.”

Gutay Zoltán szerint ennél is nagyobb a baj, hogy a 2019-ben átadott épület tervezése, kivitelezése során az energetikai szempontok teljesen a háttérbe szorultak, így a próbaterem működtetése az energiaárak emelésével rettenetesen drága, egy művészeti együttes számára szinte megfizethetetlen. A Győr-Szol a Győri Balett kérésére átmenetileg elengedte a havi bérleti díjat, ám a rezsiköltségek még ennél is többe kerültek.

„A korábbi években havonta 280 ezer forintba került az áramdíj, most 3 millió forint” – sorolja a megdöbbentő adatokat Velekei László, a társulat igazgatója. „A havi rezsiköltség csaknem eléri a 6 millió forintot. A város négy nagy művészeti együttese – a Győri Balett, a Győri Nemzeti Színház, a Győri Filharmonikus Zenekar és a Vaskakas Bábszínház – az önkormányzat szakértő koordinálásával észszerű együttműködést alakított ki. A színház egyelőre kiköltözik az épületéből, nem volna illendő – meg pénzünk sincs rá –, hogy mi meg havi 6 milliót költsünk csak a próbákra.

Az Audi gesztusát nagyon köszönjük, a kétszer kétheti próbalehetőség gyakorlatilag 2 hónapot jelent nekünk, hiszen ezen túlmenőleg mintegy 1 hónapot turnézik a társulat ” – tájékoztatott Velekei László.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #Győri Balett | #költözés |