Hirdetés
Adóbevallás

Mi lesz az 1 százalékokkal?

Fotó: Marcali Gábor
Hajba Ferenc
2020.02.24. 19:40

A NAV idén is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti azok szja-bevallási tervezetét, akikről munkáltatói, kifizetői adattal rendelkezik – tájékoztatta lapunkat dr. Horváth Szabolcs, a NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója.

Hirdetés

Ma már kevesebb stresszel jár a bevallási időszak, mivel ha a magánszemély nem tesz semmit, akkor is lesz bevallása. Ha mégis van tennivalója, akkor arról a NAV értesíti” – érzékeltette dr. Horváth Szabolcs, miért előnyös az állampolgárok számára, hogy a NAV készíti el a tervezetet. Az igazgató elmondta: a magánszemélyeknek és azoknak a tavaly egész évben katás vagy evás egyéni vállalkozóknak, akiknek volt főállásuk és kaptak szja-köteles bért, a tervezet automatikusan bevallássá válik, amennyiben önállóan nem nyújtanak be szja-bevallást. Ha azonban valamilyen kedvezményre jogosultak, és azt év közben nem, vagy nem teljes körűen érvényesítették, vagy volt olyan jövedelmük, amiről a NAV nem tudhat (például ingatlan-bérbeadás, ingatlaneladás), akkor a tervezetet kiegészítés után be kell küldeniük.

Biztos, hogy nem válik automatikusan bevallássá a főállású egyéni vállalkozók, az őstermelők és az áfás magánszemélyek tervezete, nekik mindenképpen ki kell egészíteniük azt a tavaly szerzett jövedelmi adatokkal.

Hirdetés

“A személyijövedelemadó-bevallási és -befizetési határidő egységesen, valamennyi adózóra vonatkozóan május 20.” – hívta fel a figyelmet dr. Horváth Szabolcs.

Saját adóbevallási tervezetét március 15-től az ügyfélkapus azonosítást követően bárki megnézheti a nav.gov.hu-ról és a magyarorszag.hu-ról elérhető eSZJA oldalon. Sokan tévesen az ügyfélkapujuk értesítési tárhelyén keresik, de oda csak egy értesítés érkezik a tervezet elkészültéről, ami – hacsak nem helyezik tartós tárba – az érkezést követő 30 nap után törlődik. Ettől függetlenül a tervezet a NAV honlapján vagy a magyarorszag.hu oldalon keresztül elérhető marad.

Akinek nincs ügyfélkapuja, az kérheti a tervezet postázását is a NAV-tól adóazonosító jele és születési dátuma megadásával sms-ben, a 06-30/344-4304-es telefonszámon, a NAV honlapján elérhető űrlapon, levélben, formanyomtatványon (BEVTERVK), telefonon, a 1819-es hívószámon és személyesen az ügyfélszolgálaton.

Annak a magánszemélynek, aki egyetért az adóbevallási tervezettel, további teendője nincs, a tervezete érvényes személyijövedelemadó-bevallássá válik május 20. után.

Aki nem ért egyet a tervezettel vagy olyan jövedelmet is szerzett tavaly, amely nem munkáltatótól vagy kifizetőtől származott, annak a tervezet adatait a beküldés előtt ki kell egészítenie.

Megkérdeztük az igazgatót, miként érinti az 1+1 százalékokat az, hogy a NAV készíti el a bevallás tervezetét.

Megtudtuk, hogy az 1 százalékok sorsáról külön rendelkezni kell, mégpedig legkésőbb május 20-ig. Az eddigi tapasztalatok szerint a legtöbben gyermekek fejlődésére és gyógyítására vagy állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk 1 százalékát, ismertette az igazgató. A támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelenthetnek az adóforintok, miközben a felajánlás csak néhány perc figyelmet igényel az adózóktól.

Ügyfélkapuval, elektronikusan a legegyszerűbb a kitöltés és a beküldés is. Akinek azonban nincs ügyfélkapuja több lehetőség közül választhat.

A nyilatkozat papíralapú, postai úton vagy lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain személyesen, illetve meghatalmazott útján is benyújtható. Ezenkívül a személyijövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve, vagy az eSZJA felületen megtalálható kitöltő program segítségével elkészített, majd kinyomtatott nyilatkozati lapon, a 19EGYSZA jelű nyomtatványon vagy annak adattartalmával egyező nyilatkozati lapon, továbbá, ha a munkáltató vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését, május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak.

2018 óta a bevett egyház technikai számára szóló, formailag érvényes nyilatkozatot a NAV mindaddig automatikusan figyelembe veszi, amíg a felajánló újabb nyilatkozattal nem jelöl meg másik technikai számos vallási közösséget, vagy a korábbi nyilatkozatát nem vonja vissza.

A civil kedvezményezett és a kiemelt költségvetési előirányzat számára viszont – a korábbi évekhez hasonlóan – továbbra is évente kell megtenni a felajánlást, figyelmeztetett az igazgató.

Kapcsolódó témák: #adóbevallás | #NAV |
likeold
a fb oldalunkat