Mert minden gyermeket egyaránt szeretni kell!

HAK Fotó: MekliZ Fotóstúdió
2024.05.26. 21:30

Tegyük is mindjárt hozzá, hogy nem csak gyermeknapon, de ilyenkor tényleg minden figyelem a kicsikre irányul. Nem szabad elfelejteni ilyenkor sem azokat a lurkókat, akik önhibájukon kívül távol az otthonuktól élnek, hiszem ugyanúgy vágynak a mókára, a kacagásra és a gyermeknapi forgatagra. A Fess Napfényt Egyesület a Győrben lévő kárpátaljai menekülteknek is szebbé tette a vasárnapot.

A győri Fess Napfényt Egyesület legfőbb célja, hogy a körülöttünk élő hátrányos helyzetben lévő embereket, a Magyarországra érkező menekülteket megsegítse, illetve támogassa az integrációs folyamatokat is. Hisznek az összefogásban és a közösséget formáló erejében. Az elmúlt két évben elsődlegesen az Ukrajnából menekült emberek megsegítését helyezték előtérbe, s ezen belül is elsősorban a lakhatási feltételek biztosítását és a megfelelő ellátás megteremtését.

Az egyesület egyébként 2023-ban alakult meg, de már egy évvel korábban is számos helyszínen önkénteskedtek. Ott voltak a Keleti és a Nyugati Pályaudvaron is. Részt vettek az önkéntesekkel üzemeltetett győri menekült szálló szervezésében és üzemeltetésében is. A fordulópontot az jelentette, amikor 2023 nyarán két kismama és egy tüdőrákos nő tőlük kért szállással kapcsolatos segítséget, mert sehol sem fogadták őket. A Fess Napfényt Egyesület otthont teremtett nekik az első saját menekült szállásukon. Egyre többen és többen fordultak hozzájuk, melynek eredményeként 2024-ben már a második szállójukat is megnyitották. Jelenleg 155 főnek – ukrán, orosz, magyar és orosz nemzetiségűek – biztosítanak hosszútávú szállást, amelyből 69 fő 18 év alatti.

A Fess Napfényt Egyesület tagjai igencsak változatosak, hiszen találhatunk köztük IT projectvezetőt, kereskedelmi vállalkozót, logisztikust és joggal ismerkedő hallgatót is, hogy csak pár foglalkozást megemlítsünk. Más-más területen állnak tehát helyt a mindennapokban, de ami közös bennük: a segíteni akarás! S hogy ez hatékonyan működjön, egy jól működő segítő rendszert építettek fel, amelynek köszönhetően számos problémára találtak már megoldást. Látható tehát, hogy az egyesület tagjainak a szíve is a helyén, s ezt maximálisan bizonyítja a május 26-án megrendezett gyermeknapi rendezvényük is.

A Hűtőház utcai szállónál ugyanis igazi lurkó-paradicsomot teremtettek vasárnap: ugrálóvár, lufi hajtogatás, csillámtetoválás, fajátékok és megannyi finomság várta a több mint 60 gyermeket. Kicsik és nagyobbak is önfeledten kacagtak, játszottak, kortyolták a málnaszörpöt, harapták a szendvicseket vagy épp ropogtatták a kekszeket, a csokikat. Az ugrálóvár egyébként is a gyerekek kedvence. Biztonságos és mókás, minden korosztály kedvére mókázhat benne, a nevetésből pedig természetesen most sem volt hiány.

Remekül sikerült a Fess Napfényt Egyesület által szervezett gyermeknapi program, s bár tény, hogy a kicsik szerencsére még nem úgy élik meg a világ változásait és borzalmait, mint a felnőttek, ám azért érzik, hogy valami már jó ideje nincs rendben otthon, Európában. A mai nap egy kicsit tényleg mindent elfelejthettek s olyan gyerekek lehettek, akiknek a hazájukban nem dúl háború…

Galéria: MekliZ Fotóstúdió