Megvizsgálják a beteg fákat, ha kell kivágják őket

Győr+
2020.02.21. 10:54

Az elmúlt időszakban többször is viharos szél tombolt Győrben és fákat, épületeket rongált meg. A személyi sérüléseket és káreseteket megelőzve, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a korhadt, száradó koronájú, vihartört fák felmérésére, mihamarabbi kivágására, majd azok pótlására.

Február és március hónapokban a veszélyessé vált fák kivágását végezzük, hiszen az elmúlt időszak viharos időjárásai, valamint a sajnálatos személyi sérülések, káresetek is bizonyították, hogy ez egy kardinális kérdés” – fogalmazott Radnóti Ákos, Győr Megyei Jogú Város környezetvédelemért is felelős alpolgármestere.2019-ben közel 30 esetben fordult elő, hogy autóra eső faágak okoztak kárt, ezt a számot a jövőben a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni kell – tette hozzá.

Ennek érdekében a Győr-Szol Zrt. és az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság az elkövetkezendő hetekben kár- és baleset megelőzési céllal végzi a szükséges fakivágásokat a Mosoni-Duna folyó bal parti sávján a hullámtéren, Győr belterületén Jedlik Ányos híd és aranyparti sója, a Kossuth híd és a Széchenyi híd közötti szakaszokon, valamint a város különböző részein.

A felelős erdő- és fagazdálkodás jegyében a kivágott fákat kedvező időjárás esetén már a faültetési szezon kezdetekor pótolják,de egyes területeken előzetesen, már a napokban is telepítik az új facsemetéket. A telepített facsemeték száma többszörösen meghaladja a kivágott mennyiséget, ez a jövőben sem lesz másképp, hiszen az önkormányzat környezetvédelmi tevékenysége magasabb fokozatba kapcsolt.

Az alpolgármester elmondta,Egy olyan Győrt álmodtunk magunknak, ahol a természet és az ember összhangban él egymás mellett, ahol biztosított a lehetőség arra, hogy a rohanó hétköznapokat a város tüdejének számító Püspökerdőben, a lakásból kilépve a marcalvárosi kiserdőben, vagy a folyóparton piknikezve pihenjük ki. Éppen ezért, a legutóbbi Közgyűlésen a polgármester előterjesztésére megindítottuk a Püspökerdő helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánításához szükséges eljárást, valamint fapótlási- és telepítési tervet dolgozunk ki a marcalvárosi kiserdő megvédéséről. Mindemellett, megalakult a Környezetvédelmi Bizottság, amelynek külső szakértők is a tagjai.”

Az elmúlt években összesen több, mint ötezer facsemetét ültetett el a Győr-Szol Zrt., ezt a tendenciát folytatni, sőt, meghaladni szándékozik az önkormányzat. Ennek érdekében, Dr. Dézsi Csaba András javaslatára arról is döntött a Közgyűlés, hogy a város területén minden győri gyermek születésekor egy-egy facsemetét ültetnek el.

Kapcsolódó témák: #Győr-Szol Zrt. | #közélet |