Fejlesztés

Megújul a Móra Iskola melletti szervizút

Fotó: Útkezelő Szervezet
Győr+
2022.08.04. 07:45

A Kuopio parki fejlesztés egyik eleme, a környező szervizutak felújítása, korszerűsítése. Most a Kodály Zoltán út 22-32. mögött dolgoznak gőzerővel az Útkezelő Szervezet által megbízott kivitelező munkatársai.

A 110 méter hosszú aszfaltút a gyalogosok és a kommunális hulladékot elszállító, valamint a katasztrófavédelmi járművek számára készült a panelházak környezetében. Az elmúlt 40-45 év alatt az úttest állapota jelentősen leromlott, töredezett lett. Külön bosszúságot okozott, hogy vízelvezetés híján napokig kerülgetni kellett a nagy tócsákat.

A jelenleg zajló beruházás során új útpályaszerkezet épül mindkét oldalon szegélyek támasztják meg az út szélét. Az új út szélesebb lesz elődjénél. Fontos megemlíteni, hogy a szakemberek a csapadékvíz elvezetést is kiépítik egy olyan módszerrel, melyet egy-egy beruházás alkalmával, tapasztalatszerzés céljából valósítottak meg korábban.

A pozitív eredmények alapján tehát az esővizet nem kötik be teljes egészében a Pannon-Víz Zrt. által üzemeltetett egyesített csatornarendszerbe, hanem a zöldterületbe vezetett dréncsöveket alkalmaznak – ezáltal a dréncsőbe kerülő esővíz a felszín alatt körülbelül 50 cm-el a zöldterületbe szikkad el, csak a jelentősen nagy mennyiségű esővíz jut el a városi csatornahálózatba. Így érhető el a kisebb terhelése a meglévő csatornarendszernek. A Móra iskola melletti zöldterületnél az is probléma, hogy a sok árnyékot adó fák alatt kevés fű nő, ezért a felület szikkasztási képessége nem erős – ezért látni itt is, hogy a fák alatt napokig pang az esővíz. Ezen úgy segítenek a mostani beruházásnál, hogy a dréncső környezetében geotextíliába burkolt kulékavicsot helyeznek el, növelve a zöldfelületi környezet vízelvezetési képességét. 


A kivitelezést a nyári tanszünetre időzítette a társaság, becsengetésre a szervizúton már nem lesznek munkák. Az aszfaltút körüli füvesítésre az ősz folyamán kerül sor.

Forrás: Útkezelő Szervezet