kultúra

Megújul a Kovács Margit állandó kiállítás

Fotó: gyorcard.com
Győr+
2022.05.11. 14:37

Győr belvárosában, a Gutenberg-tér és Apáca utca sarkán áll a klasszicista stílusú Kreszta-ház, mely nevét a századfordulón itt működött fűszer- és vegyeskereskedés tulajdonosáról kapta. A középkori hangulatú, három utcára néző épület jellegzetes meredek manzárdos tetőterét a 18. század elején kapta. Ebben a térben került elhelyezésre 1974-ben a győri származású Kovács Margit keramikusművész állandó kiállítása. A művész ajándékaként Győrbe került anyag 1982-ben a szentendrei Kovács Margit Múzeum letéti anyagával bővült, mely 2021-ig lényegében változatlan formában fogadta látogatóit.

Az 1974-ben megnyitott kiállítás szembeötlő hiányossága a szakrális témájú művek alulreprezentáltsága volt. Miközben a művész nagyszabású alkotásainak zömét egyházi megrendelésre készítette, az 1970-80-as évek kiállítás- és kultúrpolitikája ezeket nem engedte bemutatni. A megújult állandó tárlaton az életmű ezen jelentős része külön teremben, hangsúlyosan került bemutatásra. Középpontjában az 1937-ben készült, a kisbéri katolikus plébánia tulajdonát képező és a múzeum által restaurált Szent Család triptichon került, melyet az egyházi ünnepköröknek megfelelően Krisztus életének fontos eseményei vesznek körül.

A Kubinyi Ágoston pályázat támogatásából, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum kölcsönzéséből megújult állandó kiállításunk egy reprezentatív, a teljes alkotói pályát bemutató válogatás, ami méltó az egyik legismertebb és legkedveltebb hazai keramikusművész, Kovács Margit Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész hírnevéhez.

A megújult kiállítás megnyitójára 2022. május 18-án 16 órakor kerül sor a Kreszta-házban (9022 Győr, Apáca utca 1.).

Szöveg: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

Kapcsolódó témák: #kiállítás | #múzeum |