Hirdetés

Megtették az első (tánc)lépéseket a táncos karrier felé

Fotó: Ficsór Dávid
Ficsór Dávid
2022.02.28. 12:43

Balett-termi képesítő vizsgát rendeztek hétfőn a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium, Technikum és Kollégium végzős diákjainak. Nyolc klasszikus balett és öt kortárs-modern táncos adott számot az elmúlt években szerzett tudásáról. Derczó Tibor, az intézmény igazgatója a Győr+ Médiának azt mondta, a táncművész tagozat egyik legfontosabb eseménye a termi képesítő vizsga, mely jeles vizsgabizottság előtt zajlott a hét első napján.

Hirdetés

A Győri Balett igazgatója is részt vett a rendezvényen. Velekei László nem csak vizsgabizottsági tagként, hanem a világhírű társulat direktoraként is figyelte az ifjú reménységek minden mozdulatát. „Izgatott vagyok, hisz meghatározhatja az egész évünket az, hogy ma milyen tehetségeket látok. Mindig elmondom, hogy alkotóként a táncosból indulok ki és ki tudja, lehet, hogy ma találok olyan embert, aki formálni és írni fogja a Győri Balett repertoárját az elkövetkező években” –mondta az igazgató.

Hétfőn reggel a 12. évfolyamosok klasszikus balett képesítő vizsgájával kezdődött a végzősök egyik legfontosabb napja. „Ezek a gyerekek mindenre képesek, szóval minden tökéletes lesz! Testileg és lelkileg is felkészültek a mai próbatételre” –hangsúlyozta Salga-Gerencsér Gabriella évfolyamvezető balettmester. Az ország minden tájáról érkeztek együttesek, csoportok képviselői, akik árgus szemekkel figyelték a tehetségeket, akiket az iskola elvégzése után szívesen látnának saját gárdáikban. A klasszikus balett mellett a vizsganap során a kortárs-modern tánc szakon végzős fiatalok is bemutatták tudásukat a résztvevőknek. „A klasszikus szakra a finomság, a kecsesség, a báj, az elegancia a jellemző, a modernre pedig az ösztönösség, ami jól esik a testnek” – elemzett Horváth Vanessza kortárs-modern tánctanár. A vizsgák sora ezzel nem ért véget, hiszen a színpadi tudásukról is számot kell adniuk a diákoknak. A Győri Nemzeti Színházban rendezik majd a következő hetekben ezt az eseményt, ahová szeretettel várják a győrieket is.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #balett | #Győri Balett | #tánc | #tehetség |
Hirdetés