Megoldódik a szennyvízelvezetés egész Sáráson

HAK Fotó: Vig Norbert
2024.05.27. 15:46

Régóta húzódó probléma végére kerül pont körülbelül öt hónap múlva Sáráson: ekkor fejeződik be ugyanis a szennyvízhálózat teljes kiépítése. Erről dr. Dézsi Csaba András polgármester, Bárány István önkormányzati képviselő és a kivitelező cég ügyvezetője számolt be a helyszínen.

Sárás városrész korábban nem rendelkezett zárt szennyvízelvezetéssel, így égetően sürgős volt, hogy valami lépni kell ebben az ügyben. Az elmúlt években a Kamilla utca és az Írisz utca közötti szakaszon a szennyvíz elvezetése megvalósult, most pedig arról számoltak be, hogy az egész városrészben rendbeteszik a szennyvíz kérdését. Azaz Sáráson a még be nem csatornázott utcákat becsatornázzák, és az összes ingatlant rákötik a hálózatra. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek lesz házi bekötése, amellyel kapcsolatban a kivitelező mindenkivel külön egyeztet. Erről Paár Zoltán, a kivitelezést végző Hydrator Kft. ügyvezetője adott tájékoztatást.

Az is kiderült, hogy ezek a munkálatok előreláthatóan 5 hónapot vesznek igénybe, s a tervek szerint novemberben már az eredeti állapotokat is visszaállíthatják: ahol aszfaltos út volt, ott aszfalt lesz, ahol murvás út volt, oda murva kerül vissza. Lakossági kérdésre válaszolva elhangzott, hogy Győr városának ez a beruházása most a szennyvízelvezetésre koncentrál, amely Sárás legrégebbi problémája. Most egész Sáráson megoldódik a csatornakérdés, amely körülbelül 140 ingatlant érint és 3 kilométer csatornát. A Pannon-Víz Zrt. mint ellenőrző hatóság kapott szerepet a beruházásban.

Dr. Dézsi Csaba András polgármestert a helyszínen több lakos is várta, s igazi utcafórum-hangulat alakult ki. Érezhető volt, hogy a sárásiaknak nagyon fontos a téma, a polgármester pedig őszintén válaszolt a neki feltett kérdésekre, amelyek természetesen főként a szennyvíz-hálózattal kapcsolatban érkeztek, de az útfelújításokat is érintették.

„Amikor négy és fél évvel ezelőtt a polgármesteri kampányom volt, Sáráson a csatornázási folyamatok teljesen leálltak. Nem voltak igazán kiépítve az utak, nem volt aszfaltozás, porzott minden, s tulajdonképpen senki nem foglalkozott Sárás problémáival. Akkor ígértem meg, hogy a városrészt teljes egészében becsatornázzuk!” – kezdte a polgármester, majd azt is elmondta, hogy azt gondolta, hogy gyorsabban fog menni, ám felmerültek nem várt problémák is.

„A csatornázás önmagában megoldható lett volna, ám sajnos a gerincvezeték nem bírta el azt a mennyiséget, amely Sárás teljes területét érintette volna. Ez abból adódott, hogy a környező települések – például Vámosszabadi – is rákötött a mi a fő csatornahálózatunkra. Ezért a Vámosszabadin megindult építkezésektől megköveteltük, hogy ők maguk építsék ki a gerincvezetéket amikre ráköthetnek, és ne a győri polgároknak lefektetetett vezetéket terheljék. Ez elkészült, úgyhogy most mi következhetünk, így már nincs akadálya annak, hogy Sárás teljes csatornázása elindulhasson. Ez fokozatosan fog megtörténni, körülbelül 5 hónap alatt, utána pedig nekiállunk az utak rendbetételének is.” – zárta dr. Dézsi Csaba András polgármester.

Galéria: Vig Norbert

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #Sárás | #szennyvíz |