Megnyitott a felújított Magyar Vilmos Uszoda, újraindul az Úszó Nemzet program

F. G., M. M. Fotó: Ács Tamás
2023.09.07. 18:14

Csütörtökön újra megnyitotta kapuit a Magyar Vilmos Uszoda. A létesítményt mintegy 200 millió forintból, szinte teljesen fel kellett újítani, mert borzasztó állapotban volt. A Magyar Vilmos Uszodát ingyenes uszodanap keretében „adták vissza” a sportolni vágyóknak.

A GYÁÉV-uszoda a Töltésszer utcában 1988. július 9-én nyílt meg, legutóbb 2011-ben újították fel, akkor vette fel az egykori öttusa-mesteredző, Magyar Vilmos nevét.

Dr. Dézsi Csaba András emlékeztetett: három évvel ezelőtt, amikor polgármester lett, egy olyan intézményt „örökölt”, melyben a medence fóliája kiszakadt, a víz befolyt alá. Az épület teljes állapotát felülvizsgálták, felderítették a hiányosságokat, és egyértelművé vált, hogy az uszoda komoly korszerűsítésre szorul, hogy biztonságosan, takarékosan és higiénikusan üzemeljen. A munkálatokkal, az új öltözőszekrények beszerelésének kivételével szeptember elejére végeztek, és csütörtöktől egy felújított, korszerű, energiatakarékos sportlétesítmény várja a győri úszni vágyókat. „Nagyon fontos, hogy az újranyitás mellett szeptember 11-én, hétfőtől újraindul az Úszó Nemzet program Győrben is, várjuk a gyermekeket!” – jelezte dr. Dézsi Csaba András, aki azt is kiemelte: 15 éves problémát oldottak meg az uszoda felújításával, ezzel korábban nem foglalkozott senki.

Nagy Gergely, az uszodát üzemeltető Győr Projekt Kft. ügyvezető igazgatója a felújítási munkálatokról szólva elmondta: megtörtént a kismedence és a nagymedence burkolatának teljes szigetelése, újraburkolása, felújítása, a pihenőrész feletti tetőszerkezet és álmennyezet cseréje, felújítása, a vegyszerkezelő rendszer, a gépészet korszerűsítése. Elkészült a szaunához tartozó vizesblokk teljes korszerűsítése, valamint az összes vizesblokk javítása, cseréje. A medencetérben kicserélték a radiátorokat, rendbe tették az udvart, a teraszt, elvégezték a szükséges festést és mázolást is. Megtörtént a szolárrendszer, a napkollektor javítása, bővítése, a hővisszanyerős energiatakarékos szellőztetőrendszer kialakítása.

„A napkollektorrendszer a használati meleg víz előállítására és a medencefűtésre fog rásegíteni, ezzel is csökkenteni tudjuk az energiafelhasználást. A munkálatokat önkormányzati forrásból, TAO-s pályázati pénzből és önerőből, összesen mintegy 200 millió forintból tudtuk elvégezni” – tájékoztatott Nagy Gergely.

„Ikonikus épülete és helyszíne Győrnek és Szigetnek is az uszoda. Harmincöt éve adták át, sok minden történt itt azóta, hiszen árvízzel is fenyegetett területről van szó. Azt tapasztaltuk, hogy nagyon rossz állapotban volt az uszoda, borzasztó volt a helyzet, így muszáj volt beavatkozni. A nagyon nehéz gazdasági helyzet ellenére az üzemeltető úgy döntött, hogy saját, önerős fejlesztésbe kezd, és ennek eredménye ez a megújult tér. Elképesztő, ahogy az úszófelületek bővülnek a városban, nagyon széles kínálatot hoz az ősz ilyen téren” – mondta el Szeles Szabolcs alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője a megnyitó napján.

Megígértük, hogy felújítjuk a Magyar Vilmos Uszodát, ez megtörtént” – emelte ki Radnóti Ákos, sportért is felelős alpolgármester, aki azt is hozzátette: Győrben rengeteg medencében lehet úszni, eddig soha nem látott mennyiségű medencefelület áll a győriek rendelkezésére. „Ebben az uszodában található egy 25 méteres és egy 13,5, de ugyanezekkel a méretekkel rendelkezésre áll a strandfürdőben, és működik az Aqua Sportközpontban is mindhárom medence” – sorolta a területért felelős alpolgármester. „Arra biztatok mindenkit, hogy használjuk ki a lehetőségeket, hiszen ez volt a kérés korábban” – tette hozzá Radnóti Ákos.

A korszerű, megújult létesítményben a vendégek rendelkezésére áll egy huszonöt méteres, hatpályás úszómedence, egy tanmedence, egy infraszauna, egy finn szauna és egy gőzkabin, illetve a hozzájuk tartozó kiszolgáló létesítmények, öltözők, kölcsönző, büfé. Az uszoda akadálymentesített, az egészségkárosultak számára is megfelelő öltöző és fürdőhelyiség áll rendelkezésre.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos