Megnyílt a Barabás Festőkör tárlata

Győr+ Fotó: Mekliz Fotó/Kasza Fruzsina
2024.04.23. 20:14

Kellemes társasági esemény színhelye volt kedden délután a Richter terem, ahol megnyílt a Barabás Festőkör legújabb tárlata. A csoportot huszonhat éve hozta létre Barabás László festőművész, s révfalusi műtermében azóta hetente tanítja, inspirálja az alkotószellemmel és kedvvel megáldott felnőtteket.

A rendezvényen –  többek között – jelen volt eljött Rózsavölgyi László, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke. 

A kiállítást Rosta S. Csaba építész, egykori Barabás tanítvány nyitotta meg. Beszédében kiemelte: „A polgári életükben, korábbi orvosi, jogi, mérnöki, vagy művészeti tevékenységükben már kiteljesedett „utazók”, az itt kiállító hölgyek, urak, akik nap mint nap, de főként péntek délutánonként megélt közös bátorságuk nyomait, lenyomatait tárják elénk. Szabad témaválasztással, szabad technikával, szabad ecset vagy festőkés vezetéssel, figurálisan, vagy tájleíró módon, de akár absztrakt forma és kompozíció kereséssel. A művek alkotói évek óta utaznak ezen a bátor úton, évről évre számot adnak a saját és közegben megélt fejlődésük szintjéről egy kiállítás, vagy egy könyv formájában”.

A festőkör vezetőjéről szólva úgy fogalmazott: „És persze halvány tónusokkal, néhány gyönyörűen megfogalmazott mondat formájában ott lebeg Barabás László, a háttérbe húzódó, lehelet finom mozdulatokkal jelen lévő tanár. A művész és a tanár sajátos ötvözete Ő, a kör alkotói pedig ennek az ötvözetnek éppúgy az alkotói és az alkotóelemei is.” 

A megnyitón közreműködött Jáger András és Szabó Balázs együttese, a Dressing Room.

A Barabás Kör tagjainak –  Bettenhäuser Katrin, Bognár Ivona, Bombicz Barbara, Fanta Dorottya, Kaliba Ildikó, Komonczy Viktória, Koren Edit, Németh Zoltán, Patyi Olga, Paulyuk Paula, Prohászka Imre –  alkotásait a Richter teremben május 12-ig, hétköznaponként 10-17 óráig lehet megtekinteni.

Galéria: Mekliz Fotó/Kasza Fruzsina