Megkezdődött a tavaszi üzemrend a Mosoni-Dunán

Szöveg és fotó: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság FB
2023.03.03. 13:01

A tavaszi szabályozási időszakra való átállás 15 cm/24h intenzitású vízszintemelés mellett történt, mely március 31-ig tart. A Rába-Győr vízmércére vonatkozóan az időszakban a vízszint 140 – 250 cm között változhat a Duna vízjárástól függően.

A Mosoni-Duna üzemelésében az őszi-téli szabályozási időszak 2023.02.14-ével véget ért, ezzel egy időben megkezdődött a tavaszi időszakhoz tartozó vízszinttartás. A tavaszi üzemrend beállítása a folyó alsó szakszán az igazgatóságunk által üzemeltetett, 2022 nyarán átadott Mosoni-Duna torkolati mű segítségével történik.

Az üzemeltetés során fontos szempont, hogy a vízszint szabályozás dinamikája kapcsolódjon a Duna vízjárásához, ezért a műtárgy felvízi vízállásait alapvetően a pozsonyi vízállás (vízhozam) alapján határozzuk meg. A pozsonyi vízhozam és a Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízállása közötti összefüggéssel az 1951 és 1960 közötti, referencia időszakra jellemző értékek megfelelően megállapíthatóak. A megkezdődött vízszint emeléssel a Mosoni-Duna és a Rába alsó szakaszán korábban tapasztalt kis- és középvízszintek rehabilitációja valósul meg, mely által a hullámtéri területek vízpótlását érjük el. Mindezekkel visszaállítjuk, megőrizzük a természeti értékeket, a természetes környezeti állapotot, megteremtjük a halak és a kétéltűek szaporodásához szükséges vízszintet, továbbá létrehozzuk az erdészeti szempontból nagy termőképességű fák biológiai ciklusához kívánatos talajvízdinamikát is.

Kapcsolódó témák: #ÉDUVIZIG | #Mosoni-Duna | #tavasz | #vízszint |