Hirdetés

Megkezdődött a légi felderítés

Fotó: O. Jakócs Péter
Garamvölgyi Imre
2020.08.10. 14:08

Megkezdte a parlagfűvel szennyezett területek légi felderítését a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal. A szakemberek munkáját a Légirendészeti Szolgálat helikopteresei segítik.

Hirdetés

Az elmúlt időszak időjárása elősegítette a parlagfű fejlődését, a sok csapadék és az azt követő meleg időszak kedvező hatással volt a gyomnövény egyedfejlődésére. A gazdálkodók azonban már időben elkezdték a területeik kezelését, ezért Szemerits Attila, a Kormányhivatal Agrárügyi Főosztályának osztályvezetője joggal bizakodik abban, hogy idén kevesebb szennyezett területet találnak, mint az elmúlt években.

„Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően immár hagyománya van a megyében a légi felderítésnek, az idei évben annyit változott a hatóság kísérleti jelleggel, kisebb területeken a drónokat is beveti. A légi felderítés jó lehetőséget teremt arra, hogy egyetlen nap alatt a megye nagyobb részét végigjárjuk és meghatározzuk azokat a frekventált területeket, ahol szántóföldi bejárás során tovább folytatjuk a felderítést. A gazdáknak megvan a lehetőségük a gyomnövény elleni védekezésre, mind kémiai, mind mechanikai, mind az integrált módszerekkel sikeresen el tudják távolítani a parlagfüvet” – fejtette ki az osztályvezető.

A Kormányhivatal munkatársai már tavasszal elkezdik az ismeretterjesztő tevékenységüket a gazdák és a terület tulajdonosok körében azzal a céllal, hogy megelőzzék a szennyezett területek kialakulását. Szemerits Attila szerint pusztán hatósági eszközökkel nem lehet megakadályozni a parlagfű terjedését. Széleskörű társadalmi összefogással azonban tovább növelhető a gyomok elleni sikeres védekezés.

A most kezdődött légi felderítés során a fertőzött területekről fotót és videófelvételt készítenek a szakemberek, a terület adatait pedig feltöltik a parlagfű információs rendszerbe, ebből a zárt rendszerből pedig a növényvédelmi felügyelők meghatározzák a szükséges hatósági intézkedéseket. A területeket pedig érdemes karbantartani, hisz a kiszabható növényvédelmi bírság összege 15 ezertől 5 millió forintig rúghat, mindezek mellett az esetleges kényszerkaszálás költségeit is meg kell térítenie a földtuladjonosnak.

Hirdetés