Játék a lengyel festészettel

Meghökkentő kiállítás nyílt a Triangulum Galériában

J. Kovács Andrea Fotó: Ács Tamás
2023.05.03. 20:34

Különleges kiállításnak ad helyet a Triangulum Galéria. A „Játék a lengyel festészettel” című portréfotó tárlatot nem véletlenül pont ma nyitották meg a nagyközönség előtt.

Először dr. Reisner Ferenc általános püspöki helynök, a Brenner János Hittudományi Főiskola rektora köszöntötte a résztvevőket. „Ahhoz, hogy igazi értékeket tudjunk felmutatni, szükségünk van letisztult alapigazságokra, az alaptörvényre. Lengyelországban május 3. nemzeti ünnep, az Alkotmány napja. Ha szívünkben él az örök emberi igazság, akkor a múltból erőt merítve, a jelenben bölcsebben tudunk élni és biztonságosabb jövő felé tudunk tekinteni.” – hangsúlyozta a rektor.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester arról beszélt, hogy a kiállítás meghökkentő, s ezért elgondolkodtatja az embert. A Petőfi Sándor Lengyel Iskola tanulói, a szülőkkel és a tanárokkal közösen ismert lengyel festők képeit tették élővé. Ráadásul interpretálták is az egyes műveket merész vagy éppen játékos formában. Az élő festményeket pedig egy tehetséges magyar fotós, Csoma Szilvia kapta lencsevégre. „Bár külsőségeiben változik a világ, hiszen másfajta ruhákban járunk, s a gesztusaink is kicsit mások, de ugyanazok a dolgok, amik velük megtörténtek, velünk is megtörténhetnek. Ahogyan az ő megszokott, békés életüket egyik pillanatról a másikra tönkretette a háború, az velünk is megtörténhet. Azért, hogy ne így legyen, figyeljünk egymásra, vigyázzunk egymásra és őrizzük meg a békét” – mondta dr. Dézsi Csaba András.

Kolonics Péter, a Győri Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke rövid történelmi áttekintést adott a májusi 3-i alkotmányról, mely az egységes Lengyel Köztársaságot hozta létre 1791-ben. Szólt a hagyományos, nagy múltra visszatekintő lengyel-magyar barátságról, mely mindkét ország számára számos előnnyel jár. Nem szabad engedni a nagypolitika részéről mostanság tapasztalható külső nyomásnak, melynek célja az egyedülálló történelmi kapcsolatok aláásása.

A tárlatot Andrzej R. Kalinowski lengyel konzul nyitotta meg. A diplomata méltatta a portréfotók technikai kivitelezését, melyet a XIX. és a XX. század remekművei ihlették. A Lengyel Nagykövetség mellett található iskola tanuló és tanárai ismert festők képein látható nemzeti hősök, parasztok, gyerekek és múzsák szerepét öltötték magukra. A modern interpretációk a fogyasztói társadalom kritikái. Csoma Szilvia fotói a színek összhangjának, a fény-árnyék játéknak köszönhetően a nézőt visszarepítik a múltba.

A megnyitón közreműködött az Akord Kamarakórus. A kiállítást május 28-ig lehet megtekinteni a Triangulum Galériában minden nap 10 és 18 óra között.

Galéria: Ács Tamás

Tv-s szerkesztő: Németh Boglárka