Gyászol a Győri Balett: elhunyt Markó Iván

Fotó: MTI/Benkő Imre
P. Csapucha Adrienn
2022.04.21. 11:26

Sötétbe borult a Győri Balett közösségi oldala, 75 éves korában elhunyt a társulat alapító igazgatója, Markó Iván. Nemcsak a győri, az egész magyar táncélet gyászolja a feledhetetlen művészt.

Hirdetés

Markó Iván 1967-ben Budapesten, az Állami Balett Intézetben végzett. A Magyar Állami Operaház tagja, 1971-ben pedig magántáncosa lett. 1972-től 1979-ig a világhírű francia koreográfus, Maurice Béjart társulatának vezető szólistája volt, ahol a Tűzmadár címszerepével debütált. Kitűnő tehetségét mi sem bizonyítja jobban mint az, hogy a nemzetközi kritikusok 1974-ben a világ tíz legjobb táncosa közé sorolták.

Fotó: Bánkuti András

Markó Iván 1979-ben tért haza, ekkor alapította meg a Győri Balettet, melynek 1991-ig volt az igazgatója. Itt került kapcsolatba a Kossuth-díjas Kiss Jánossal, a társulat későbbi igazgatójával, aki akkoriban szólistaként szoros barátságot kötött Markóval. „A Tűzmadár bennünk is meggyújtotta a forradalom lángját. Minden darab, amit ő koreografált, amiben táncolhattam felemelő volt, de a sok közül az 1981-es Csodálatos Mandarint külön kiemelném. Akkoriban úgy tekinttetünk rá, mintha a pótapánk lenne. Halálának híre lesújtó és megrázó mindnyájunk számára, hisz rajongtunk érte. A fiatalságunk legszebb éveit és a sikereinket köszönhetjük neki, melyek megalapozták a Győri Balett jövőjét is” – fogalmazott a Győr+ Médiának Kiss János.

Fotó: Schuch József
Markó Iván 1981-ben Érdemes Művész díjat, 1983-ban Kossuth-díjat, 1985-ben SZOT-díjat kapott. 2005-ben a Halhatatlanok Társulatának lett örökös tagja. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét 2007-ben ítélték oda. Ebben az évben szülővárosa, Balassagyarmat díszpolgára lett. 2008-ban Prima Primissima díjjal jutalmazták.

Nyitókép: Az igazság pillanata című táncjáték egyik jelenetében (1982). MTI/Benkő Imre

Kapcsolódó témák: #gyász | #Győri Balett |
likeold
a fb oldalunkat