Hirdetés
Reggeli vizit dr. Dézsi Csaba Andrással

Megalakult a győri városrendészet

Fotó: Marcali Gábor
Földvári Gabriella
2020.10.22. 11:35

Dr. Dézsi Csaba András polgármester és Miletics Mór, a Városrendészet Győr szakmai igazgatója volt a Győr+ Rádió csütörtök reggeli műsorának a vendége. Nagy Roland és Orosz Sándor az új szervezet feladatairól kérdezték őket.

Hirdetés

Győr közbiztonsága érdekében szükséges volt a városőrség létrehozása, amely egy hatékony bevetési csoport, és azokra a bejelentésekre is reagál, amit a győriek nap mint nap tesznek. A Covid- vírusjárvány elején is rengeteg megkeresés érkezett, hogy a dohányboltok környéke kocsmaként üzemelt, elsősorban Adyvárosban, Marcalvárosban, de a belvárosból is kaptak ilyen jelzéseket. „Egy olyan ütőképes, hatékony csapatot állítottunk össze, amelyik odamegy és rendet tesz, ugyanis vannak emberek, akik csak abból értenek, ha megmondják nekik, hogy mit nem szabad csinálni. Fontos feladatuk lesz az illegális hulladéklerakás terén a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékének ellenőrzése is. Azt ígértem, rend lesz Győr városában, ezt most egy szervezettel biztosítjuk” – hangsúlyozta a polgármester.

,,A városrendészet olyan jogkörökkel rendelkezik, mint a közterület-felügyelet”– erről Miletics Mór beszélt. A létszám 70 százaléka leszerelt rendőrökből áll, tehát rendészeti képzésük magas fokú. A törvény által előírt közterület-felügyeleti szakvizsgát jelenleg gyorsított tanfolyamon végzik, november 30-án vizsgáznak és december elsejétől már az utcán járőröznek. Jó kapcsolatot ápolnak a rendőrséggel, ezért a városi rendőrkapitánysággal teljesítenek majd közös szolgálatot a nap 24 órájában. A csapat tagjai szakszerű, jogszerű és határozott fellépést mutatnak majd a közterületeken. A felszerelésük ugyanaz, mint a közterület-felügyelőké, de kényszerítő eszközként tonfát viselnek, és ha szükséges, használni is fogják. A városrendészek tekintélyét az is növelheti, hogy a „legkisebb” munkatárs is 170 cm felett van.

Hirdetés

Decembertől a „klasszikus” közterület-felügyelőkkel együtt összesen több mint félszázan vigyázzák Győr rendjét. Az új egység idén 18 fős, jövőre 22 fővel bővítik a csapatot.

„Elvárás a szakszerűség, a hatékonyság, a rendőrséggel aktív, jó kapcsolatot szeretnénk kialakítani. Erre garancia Csizmadia Gábor, a közelmúltban nyugdíjba vonult megyei rendőrfőkapitány, akit személyes tanácsadómnak kértem fel, annak a közös célnak az érdekében, hogy Győr városában rendet tegyünk” – emelte ki dr. Dézsi Csaba András.

A város lakóitól a polgármester továbbra is azt kéri, ha problémát észlelnek, szóljanak, jelezzék azt.

Dr. Dézsi Csaba András azt is bejelentette, hogy a belvárosi piac a Tarcsay útról jövő év március elsejétől visszakerül a Dunakapu térre, kulturált megjelenéssel. A részletek kidolgozása folyamatban van.

Kapcsolódó témák: #Győr+ Rádió |
likeold
a fb oldalunkat