Hirdetés
Simon Róbert Balázs

Még feljebb emelnék a lécet

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2019.11.23. 20:08

Az önkormányzati választások nyertese országosan a jobboldali szavazók hangulata és az ellenzéki narratíva ellenére egyértelműen a Fidesz-KDNP – közölte Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselő. A Győri Fidesz Csoport elnöke szerint új helyzet állt elő és a január 26-án sorra kerülő időközi önkormányzati választásra egy olyan embert fognak Győrben polgármesternek jelölni, aki megtalálja a hangot a város minden lakójával, még a politikai ellenfeleivel is.

Hirdetés

– Az önkormányzati választások utáni értékelésekben azt olvashattuk, hogy a Fidesz-KDNP sikeresnek tartja a szereplését, ugyanakkor külön-külön szinte valamennyi ellenzéki párt azt hirdeti, hogy ő a győztese a megmérettetésnek. Ennyi győztes egyszerre valótlannak tűnik. Mit gondol erről?
– A Fidesz-KDNP önmagához és a korábbi választási eredményekhez képest jól szerepelt, a nagyvárosok egy részében viszont a várakozásokhoz képest alulteljesített. Az ellenzéki koalíció kiemelt helyeken – például Budapesten – sikert ért el, azonban az össz­eredmény más képet mutat. Tény, hogy a fővárosi áttörésre nem számítottunk, ezért a jobboldali bázis máshogy éli meg az eredményt, mint amit a számok valójában indokolnának. Ha a szavazati arányokat országosan vizsgáljuk, a Fidesz-KDNP 2010 óta a legjobb teljesítményét nyújtotta, az „összellenzék” viszont az egyik legrosszabbat, éppen, hogy csak felülmúlták a történelmi mélypontot jelentő tavaszi EP választási eredményeiket.

– Ön szerint az ellenzéki összeborulásnak milyen hatása lehet az ország közéletére?
– Eljutottunk oda, hogy Budapesten és több városban az alakulásakor még Gyurcsány Ferenc ellenében létrehozott Jobbik most ahhoz asszisztál, hogy Gyurcsány emberei visszatérhessenek a városházára. Ennek már most, alig öt héttel a választások után gyakorlati lépései vannak, többek között az, hogy egy olyan ügyvéd irodája kaphat megbízást ellenzéki irányítású önkormányzatoktól, amelynek a vezetőjét korábban jogerősen elítélték. Egy másik ellenzéken belüli ütközőfaktor az lesz, ha az ígéretekhez híven külön frakciókat alakítanak a képviselő-testületekben. A kérdés az, hogy a gátlástalanság és a hataloméhség összetart­ja-e őket a következő években vagy sem. Ennyi dudás egyszerre nem fér meg egy csárdában, ezért véleményem szerint hosszabb távon nem lesz működőképes az „összellenzék”.

Hirdetés

– Térjünk át városunkra, hogy értékeli a győri önkormányzati választás eredményét?
– A választók többségének döntése értelmében október 13-án, a polgármesteri pozíción túl a 16 egyéni önkormányzati körzetből 15-ben, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje győzött. Ez egy erős felhatalmazás, ami azt jelenti, hogy a győri önkormányzati testületben a Fidesz-KDNP közös frakciójának tagjai abszolút többségben vannak, így bármilyen döntés esetében a szavazatuk megkerülhetetlen. A győriek olyan embereknek adtak képviseleti lehetőséget, akiktől a város, a városrészek fejlődését, a racionális döntéseket, a biztonságot és a nyugalmat várják, és nem azt a primitív ordibálást és műbalhét, amit az alakuló közgyűlésre az ellenzék megszervezett.

Borkai Zsolt lemondása után, január 26-án időközi polgármester-választásra kerül sor. Mit gondol, mi lesz a tétje ennek a választásnak?
– Az elmúlt több mint egy évtizedben Győr országosan is példaértékű fejlődési pályát futott be. A helyi gazdaság, az oktatás, a kulturális élet, a sport területén elért eredmények vagy a rengeteg infrastrukturális fejlesztés mind-mind az itt élő emberek szorgalmát és munkáját igazolják. Azt szeretnénk, hogy ez az építőmunka folytatódjon a következő években is, együtt gondolkodva városunk lakóival. Sok szép közösen elért eredményünk van, azonban soha nem lehetünk elégedettek, mert, ahogy a magasugrásban, nekünk is egy kicsit mindig feljebb kell emelnünk a lécet és eredményesen meg kell küzdenünk az újabb kihívásokkal. Most új helyzet van, amelyben egy olyan embert kell megválasztanunk polgármesternek, aki megtalálja a hangot a város minden lakójával, még a politikai ellenfeleivel is. Mi egy ilyen jelöltet fogunk állítani.

– Ki lesz a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje?
– A mai napig még nem történt meg a jelölés (az interjú csütörtökön készült – a szerk.), de annyit elmondhatok, hogy egy olyan ember lesz a polgármester-jelöltünk, aki Győrben jól ismert, köztiszteletben álló személy, rendelkezik önkormányzati tapasztalattal, vezetői gyakorlattal, és megválasztása után tisztességesen fogja irányítani a várost.

Kapcsolódó témák: #belpolitika | #Győri önkormányzat | #közélet |
likeold
a fb oldalunkat