Meddig drágul a tojás?

Kárpát Zsolt Győr+TV
2022.11.03. 14:53

Jelentősen megdrágult a tojás, mint minden élelmiszer az elmúlt időszakban. Azonban a mostani ár stabilizálódhat, mondta el a Győr+ Médiának Dr. Kertész Tamás az egyik legnagyobb tojás termelő cég tulajdonos–ügyvezetője.

Az alap élelmiszernek számító tojás drágulása tavasszal kezdődött. A költségek drasztikus emelkedése jelent meg a termelői árban.

„A termelők próbálták tartani a tojás árát, de amikor már elért egy olyan szintet a költség, hogy veszteségbe fordult a termelés, akkor muszáj volt nekünk is emelni az áron. A hazai termelést, amely évek óta nem növekszik, már nem tudja fedezni az itthoni fogyasztást. Ebben az ágazatban ugyanis a bővítés hatalmas összegű beruházásokkal jár” – nyilatkozta Dr. Kertész Tamás a Farm Tojás Kft. tulajdonosa-ügyvezetője. Hozzátette, további drágulására már nem kell számítani, mert úgy tűnik nyugvó pontra ért a tojás ára.

Egy átlagos m–s tojásért jelenleg a boltokban 90 – 100 forintot kell fizetni.

A fogyasztói árakat a kiskereskedői egységek üzletpolitikája is befolyásolja. Egyes üzletláncok különböző mértékben növelték a tojáson lévő haszonkulcsot.

Ettől függetlenül Dr. Kertész Tamás szerint nincs valóságalapja annak, hogy a tojásért néhány hét múlva akár 150 forintot fizethetünk.

„Úgy érzem túlzás, amit a médiában a tojásról állítanak az utóbbi időszakban. Jelenleg semmi nem indokolja, hogy 150 forint legyen a tojás. Azt mindenképpen el kell mondanom, hogy minden híresztelés ellenére így is a tojás az egyik legolcsóbb élelmiszer az értékéhez viszonyítva.

Az ügyvezető-tulajdonos abban bízik, hogy a tojás nem lesz hatósági áras, mert annak hatására ez az alapélelmiszer, hiánycikké válhat a boltokban.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #élelmiszerárak | #tojás |