Meccset nézünk és hozzá sört iszunk…

Havassy Anna Katalin Fotó: Depositphotos.com
2024.07.05. 08:00

Fenyő Miklóstól vettük a címet, kicsit átírva a legendás Aranycsapat musicalhez írt dalát, ami tökéletesen igaz, hiszen egy jó meccs mellé bizony dukál az aranyló nedű. Az EB lassan véghajrájához érkezik, sok-sok hektoliter sör lefolyt már a torkokon. Érdemes egy kicsit a söröző tulaj és a sörfőző szemével is vizsgálni ezt a sporteseményt, így Martinkovics Oszkár segítségét kértük.

A foci és a sör is közkedvelt, egymásra találásuk nem újkeletű. Társasági sport és társasági ital, így nem csoda, hogy kéz a kézben járnak már régóta. Egy-egy világesemény pedig még inkább ráirányítja a figyelmet a sörfogyasztásra, így a most zajló Európa-bajnokság is.

„Már jóval az EB kezdete előtt lehetett látni, hogy a kereskedők is számolnak vele: több sör fog fogyni, mint egyébként” kezdte Martinkovics Oszkár, aki egyébként nem fanatikus szurkoló, ám a magyarok összes meccsét megnézte míg versenyben voltunk. A jó söröket és a társaságot viszont annál inkább kedveli.

„A keresletet nyilván megdobta, hogy a magyar válogatott is ott volt a németországi tornán. A válogatott hivatalos sörének dobozát például a magyar játékosok fotója díszíti, ami biztos vonzóerő volt a szurkolók számára. Ezt lehet itthon inni, akik pedig a németországi helyszíneken szurkoltak, válogathattak a különféle sörözők kínálatából, a stadionokban pedig úgy tudom egyféle márkát lehet kapni.”

Fotó: Depositphotos.com

Ez pedig a Bitburger, amelyből egy fél literes korsóval 6.50 Euróért juthattak hozzá a szurkolók. Nem olcsó, szó se róla, de legalább minőségi. Mondjuk szégyen is lenne, ha pont Németországban kínálnának gyenge kategóriájú söröket.

„A Bitburger egy világos, lager típusú, malátás, testes sör, 4,8 százalékos alkoholtartalommal. Roppant kelendő sör a németeknél, palackozva és csapolva is rengeteget adnak el belőle. Persze fogy a Paulaner is, amely azonban inkább a bajor vidékre jellemző. Szóval Bitburgerből biztos, hogy sok-sok hektolitert eladnak az EB idején. A sörözőkben nyilván számos más márka és fajta közül is választhatnak a szurkolók, s biztos vagyok benne, hogy sokat ki is próbálnak. A skótok már hazautaztak, de legendásan jól bírják az italt, és szerintem a velük is megmérkőző magyarok sem maradtak szégyenben!” – mosolygott Oszkár, aki sörözőjében többek között a saját maga által főzött sört is árulja, így tényleg szakavatott ismerője az aranyló nedűnek.

Visszakanyarodva a kereskedelemhez, az is tisztán látszott, hogy az EB kapcsán sok-sok akcióval, ajándékokkal kedveskednek a sörfogyasztóknak. A prospektusokból rengeteg féle és fajta sör köszön vissza ránk még mindig, s ez ki is tart a döntőig. A kínálatban az olcsó kategóriás, alig 3 százalékos főzetektől kezdve a prémium kategóriás sörökig szinte minden megtalálható, a kézműves sörök is. Szóval mindenki megtalálhatja az ízlésének vagy érdeklődésének megfelelőt.

„Hallottam, hogy sokan úgy italoznak a meccsek alatt, hogy éppen olyan sört vesznek, amilyen csapat vagy csapatok játszanak. S bizony voltak és vannak még versenyben „sörös” nemzetek: gondoljunk csak a házigazda németekre, a belgákra, a hollandokra, az angolokra. Közelsége miatt a magyarok szeretik a Karlovacko horvát sört is, illetve olasz sört is egyre többfélét kapni az országban. Szóval tényleg lehetett úgy sörözni, hogy mondjuk a belga csapatnak szurkolva Stella Artoist kortyoltunk. Vagy dühöngtek az olasz szurkolók Nostra Azzuroval a kezükben, illetve mások ámultak a spanyolok játékát látva, miközben épp kitöltötték egy pohárba az Estrella Damm-ot. S míg a holland Gakpo varázsolt, a Heineken is jobban csúszott…”

Fotó: Depositphotos.com

Persze a kínálat hatalmas, de nem árt megjegyezni, hogy ahogy mindig, a mérték most is fontos. Ha az önmérséklet jobban jellemző lenne a szurkolókra, kevesebb botrány lenne körülöttük, ezt is el kell ismerni. Viszont erről nem a sör és a sörözők, hanem kizárólag a mértéket nem ismerő emberek tehetnek.

Oszkár arról is beszélt a Győr+ Médiának, hogy az sem mindegy, a tikkasztó hőségben mikor, milyen söröket választunk. Akár meccsnézéshez, akár a strandoláshoz:

A söröket a magyar piacon alapvetően két csoportra bontom: nagyüzemire és a kisüzemire. Nagyüzemiből szinte bármelyik pils, ászok satöbbi alkalmas egy gyors szomjoltásra. Tulajdonképpen mindegyik, amiket általában a strandokon kapni lehet. Ezzel szemben a kisüzemi sörök sajnos ritkábban fellelhetők a parti büfékben, pedig lényegesen szélesebb stílusú skálát fednek le. Ezekből is a nappali melegben világos, száraz, kevésbé testes tételt választanék, illetve egy ideje már itthon is divatosak a különböző savanyú sörök. Ezek típustól függően limonádé szerűek, frissítő hatással vannak az emberre.”

Az is örök visszatérő kérdés, hogy mennyire hidegen jó a sör? Oszi erre is tudja a választ: „Minden sörnek van egy optimális tálalási hőmérséklete. Ezt időnként a gyártó rá is írja a csomagolásra. Alapvetően a világos, szárazabb tételeknek jobb a hideg, míg a sötétebb, teltebbeknek akár a 10-13 fok is ideális lehet. Az a néphiedelem, hogy minél hidegebb, annál jobb, maximum ott áll meg, ha nem akarjuk érezni a sör ízét, ugyanis a túl hideg sok ízt el tud fedni.”

Fotó: Depositphotos.com

Akik szeretik, azoknak a különféle ízesített sörök is vonzók lehetnek egy-egy jó meccs mellé, akár alkoholos, akár alkoholmentes formában. Meg egyébként is, az alkoholmentes sörök egyre inkább terjedőben vannak, már félbarnában és búzában is kapni. Erről a kérdésről Oszi ekképp vélekedett:

„Bevallom, az alkoholmentes sörökről nem túl sokat tudok. Nálam akkor jöhetnek szóba, ha vezetek és se szóda, se víz, se üdítő nincs a környéken. Szerintem Magyarországon akik alkoholmentes sört isznak, azok valószínűleg szintén vezetnek, de a sörözés közösségi élményét át akarják élni, s kikérik a mentes sört is…” – akár egy közös meccsnézésre, a szurkolói teraszokon.

Meccset nézni és hozzá sört inni tehát jó, finom, frissítő és sokaknak úgy kell, mint a gól… Nincs ezzel semmi baj, a jelenkor kínálatában mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt. A mérték azonban ahogy mindig, az Európa-bajnokság idején is roppant fontos! Inkább a győzelemtől legyünk mámorosak, mint az alkoholtól...

Fotó: Depositphotos.com