Maurer Dóra: Térfestés a Torulában

Pécskai István
2022.06.09. 14:23

Napjaink egyik legelismertebb magyar művésze, a Kossuth-díjas Maurer Dóra alkotását tekinthetik meg az érdeklődők június 11-től egészen július 30-ig a győri Torulában. Az emblematikus épület, amelyet 1884-ben adtak át a Szeszgyár részeként, látja vendégül a Nemzet Művészének is megválasztott Maurer hatalmas és látványos installációját.

Az, hogy Maurer Dóra a fiatal művészeket felkaroló Torula terében mutatja be grandiózus, 6x6x6 méteres installatív alkotását, igazolja a közismerten demokratikus pedagógiai módszerét. Bátorítja diákjait a kísérletezésre, az új utak keresésére és a világ vezető képzőművészeti követésére, ami megegyezik a Torula víziójával is.

Maurer műveire jellemző, hogy a geometria, a színelmélet, a zene és az érzékelés különböző elemeit tartalmazzák. Egyszerre játékos kísérletek és tudományos igényű megfigyelések.

„A gondolat, hogy egy egész teret, valamennyi határterületével együtt kvázi-képpé alakítsak, 1977 óta foglalkoztat. Az érdekel, hogy mechanikus-racionális úton abszurd téri helyzet jöjjön létre” – fogalmazott Maurer Dóra 1982-ben, amikor megálmodta Dieter Bogner ausztriai kastélyában található toronyszoba kifestését.

Szakács Alexandrát, a győri Zaandra tortaműhely vezetőjét megihlette Maurer Dóra alkotása, amelyet a Torulában állítottak ki. A művész alkotása alapján készítette el egyedi tortáját.

,,Ez egy csokitorta ribizlipürével. A formákat és a színeket is szerettem volna átültetni a süteménybe. Nem akartam egy keretbe helyezni az alkotást, szerettem volna, ha a tér és a torta összefolyik – magyarázta a torta készítője. Maurer Dóra nevét azt hiszem, nem kell megmagyarázni, s azt sem, hogy miért inspirál engem. Egyébként úgy vélem, bármi tud inspiráló lenni, ami körülöttünk van, legyen az akár egy épület, egy növény vagy egy fa. Alapvetően ruhatervezőnek készültem. El is indultam ezen az úton, aztán más irányba vezetett az életem. Mindig is érdekelt a gasztronómia. A desszertekben meg lehet találni az alkotói szabadságot.”

Szakács Alexandra (balra) és az alkotása

A kiállítás nyilvános megnyitó eseménye június 11-én szombaton 17:00 órakor lesz, amelynek Facebook eseménye itt található.

A kiállítás július 30-ig az alábbi időpontokban ingyenesen látogatható: szerdától péntekig 15.00-19.00 és szombaton 11.00-19.00 között.

Cím: Torula Művésztér, Budai út 7, Győr 9027

A tárlaton egyébként a népszerű magyar divatmárka, a NUBU kollekciója is megtekinthető. A cég ugyancsak Maurer Dóra alkotása alapján tervezte meg felsőjét és táskáját. A vállalat törekszik rá, hogy folyamatosan együttműködjön a képzőművészettel.

A Torula Művésztér épületében hét egyéni és egy közösségi műterem, továbbá egy 320 m2 alapterületű, 13 méter belmagasságú kiállító- és előadótér található. A művésztér fenntartója a Győri Szeszgyár és Finomító Zrt. tulajdonosai által alapított Concilium Art Alapítvány. A Torula fiatal, új utakat kereső művészek tehetséggondozásával foglalkozik. Győrben és környékén számos művészeti oktatási intézmény működik, de a fiatal alkotóknak mégis ritkán nyílik lehetősége, hogy megmutassák magukat, ezért hozta létre a Torula a pályázat útján elérhető műtermeit és ezért biztosít elsődlegesen fiatal művészeknek kiállítási lehetőséget, jelenleg nyolc fiatal művészt támogatnak. Ezt egészítik ki a kortárs művészet hozzáférhetőségét, befogadásának elősegítését szolgáló inkubációs, művészeti és közösségi programok szervezésével. www.torula.hu

Kapcsolódó témák: #installáció | #kiállítás | #művészet |