Március 15: ,,Legyünk büszkék rá, hogy a magyarság békeszerető”

Fotó: Vig Norbert
Németh Boglárka
2022.03.15. 13:54

A Petőfi-szobornál tartott megemlékezést Győr városa március 15-én délelőtt. Az ünneplő tömeget elsőként dr. Dézsi Csaba András, polgármester köszöntötte. A Nemzeti dal szövegét idézte elsőként a városvezető, aki szerint az idézett sorok utolsó szava azaz a választás, most kifejezetten fontos.

Bár nap mint nap választunk, az idei tavasszal hatalmas súlya van annak, pontosan hogyan is döntünk. A polgármester arról beszélt, hogy 1848-ban Jókai Mór olvasta fel a 12 pontot, amelyeknek egyenként üzenete van a jelenben is.

,,A pontok előtt olvasható: Legyen béke, szabadság, egyetértés. Mire vágyik mindennél jobban ma is az ember Magyarországon? Békére, szabadságra és egyetértésre. A szomszédunkban, Ukrajnában háború zajlik. Azt hiszem, az embereknek, s én is közéjük tartozom valójában, fogalmuk sem volt róla, mi is az a háború. Hozzá kell tennem, hogy joggal félnek az emberek, mert nem szeretnénk belekeveredni ebbe a háborúba. Ez a háború nem a mi háborúnk” -emelte ki Dr. Dézsi Csaba András.

A városvezető hozzátette, hogy 174 éve a 12 pont része tizedikként volt az, hogy a magyar katonákat ne vigyék külföldre harcolni, de ez most is aktuális.

,,Legyünk büszkék rá, hogy a magyarság békeszerető”– hangsúlyozta a polgármester, aki az uniós nemzetállamok egyenjogúságáról és az egyenlőségről is beszélt, hiszen egyik állam sem jobb vagy több a másiknál a szövetségben.

A polgármestert Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő követte, aki arról beszélt, hogy március 15. a nemzeti összetartozásunkat leginkább kifejező ünnep. A forradalom eseményei, a szabadságharc küzdelmei és az azóta is őrzött jelképei egyszerre fejezik ki a magyarság tiszteletét történelmi múltja iránt, a közös elhatározásban rejlő erőt és a cselekvés lendületét.

,,Mi egy modern fejlődő Győrt építünk. Egy olyan várost, amiért készek vagyunk keményen dolgozni, ahol jó tanulni és dolgozni, ahol érdemes családot alapítani, ahová jó hazatérni, amit büszkén mutatunk meg az ide látogatóknak -fogalmazott a képviselő majd folytatta: Megvan hozzá a tehetségünk, az akaratunk és a tudásunk és mindenkire számítunk, aki őszintén és tiszta szándékkal segít bennünket ebben a munkában. A márciusi ifjak, Petőfiék, Kossuthék és Batthyányék példája bennünket is kötelez. Minden tehetségünket, akaratunkat és legjobb tudásunkat a közösség érdekében alkotásra, a jobbításra kell fordítanunk”– hangsúlyozta Simon Róbert Balázs.

A beszédeket a Győri Nemzeti Színház színészeinek műsora követte: a “Költő visszatér” címmel, drámai zenés produkció jelent meg a színpadon, majd a koszorúzás következett. Az emlékezés virágait a város vezetői és a városban élő és működő közösségek képviselői helyezték el.

Az ünnepi műsor a Városháza előtti téren folytatódott, ahol a Magyar Honvédség 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred díszszalegysége, Radnóti Ákos alpolgármester vezetésével sorakozott fel. Mögöttük állt fel a Veres Péter Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Győri Lovas Nemzetőr Díszszakaszának és a IX. gróf Nádasdy Ferenc Hagyományőrző Huszár Bandériuma.

A pódiumon a győrieket Radnóti Ákos köszöntötte. Az alpolgármester arról beszélt, hogy a díszaelgység jelenleg is nagyon fontos feladatokat lát el.

,,A Magyar Honvédség 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrede az ország keleti részéről jött vissza Győrbe, ahol a háború elől menekülőknek nyújt segítséget, emellett hazánk védelmét is ellátja”– hangsúlyozta a városvezető, aki hozzátette, hogy az egység számos helyen teljesít szolgálatot az év minden egyes napján, amelyért hatalmas elismerés jár nekik. Az egység ezután a Szent István úton, egymás mögött vonult fel.

Galéria: Ács Tamás

Galéria: Vig Norbert

Galéria: Vig Norbert

https://youtu.be/KJrOSxKMP-I

Televíziós szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #március 15 | #ünnep |