Már 40 éve üzemel a Marcalvárosi Víztorony

Fotó: Pannon Víz Zrt.
Győr+
2022.01.30. 16:15

Immáron 40 éve látja el tiszta ivóvízzel Győr városát Magyarország egyik legnagyobb víztornya, a 63 méter magas marcalvárosi víztorony. Sokan talán még emlékeznek arra, hogy a hetvenes évek közepéig a torony helyén bolgárkertészetek veteményeskertjeit művelték.

Viszont abban az időben a város déli irányba való terjeszkedése, új lakótelepek építése miatt szükségessé vált egy új torony építése, amely a magas épületek részére is zavartalanul tudta az ivóvíz-szolgáltatást biztosítani.

Így 1976. június 12-én Huszár László, a Vízügyi Tervező Vállalat főtervezőjének tervei alapján kitűzték a létesítmény alapját. A kedvezőtlen altalajviszonyok miatt a torony alaptestét 145 darab 98 cm átmérőjű és 12,5 méter mély, Benoto típusú fúrt vasbeton cölöpre támasztották, ami még kivételesebbé tette az építményt.

A vasbeton törzs csúszószsalus technikával készült, mely köré a terepszinten összeszerelt acéllemez víztartályokat egy speciális hidraulikus emelőszerkezettel felhúzva helyezték el. A felső víztartály 2000 m3, az alsó pedig 4000 m3 víz befogadására képes.

A torony építése csaknem kétszer hosszabb ideig tartott a tervezettnél, de végül 1982. június 30-án beüzemelték, és azóta is zavartalanul látja el a környező magas épületek ivóvízszükségletét, ahova a víz közvetlenül a révfalui vízműtelepről érkezik a főnyomóvezetéken keresztül.

A torony a megépítését követően 18 évvel vasbetonszerkezet-javításon, majd 2015-ben az alsó tartály szerkezet- és töltő-ürítő vezetékfelújításon esett át.

A szerkezeti rekonstrukciókon túl a torony arculata is időközben megújult. Győr város önkormányzata kezdeményezésében a torony külleme 2018-ban szakított az addigi jellegzetes bordó-szürke színezetével, megjelenése egy vidámabb, egyedi színvilágot kapott az egyik legismertebb magyar képzőművész, Maurer Dóra tanítványa, Varga Bertalan tervei alapján, és vált Győr egyik üde színfoltjává.

Mindamellett a víztoronynak nemcsak a stílusa újult meg az utóbbi időben, hanem környezetére is kiemelt figyelmet fordít a város. Jelenleg a marcalvárosi víztorony udvarán meglévő extrém sportpálya felújítása zajlik, fejlesztve ezzel a helyi fiatalok sportolási lehetőségeit.

Büszkék lehetünk arra, hogy városunkban egy országos szinten kiemelkedő létesítmény biztosítja a helyi ivóvízellátást és egyben színesíti a város látképét.

Forrás: Pannon-Víz Zrt.

Kapcsolódó témák: #víztorony |