Hirdetés
Győr+ Konyha

Mákos nudli eperkompóttal

Szarka Zsófi
2020.04.29. 17:09

A nudli akkor finom, hogy ha puha és könnyű. Egyszerű az elkészítése a tésztának, de a lényeg most, hogy édes-mákos legyen és a kupac tetejét eperkompót díszítse.

Hirdetés

Választok mindig egy napot, amikor nudlit készítek. Ez azt jelenti, hogy késő délután felteszek 2 kg krumplit főni, kihűtöm és kezdődhet a lazítás. Felteszem a kedvenc CD-t, felkötöm a kis kötényemet, a krumplit összegyúrom a liszttel és elkezdek apró kis nudlikat, gnocchikat, gombócokat formázni. Adagokra osztom, közben arra gondolok, de jó is lesz kivenni a fagyasztóból majd egy adagot, amire mákot, grízt, paradicsomot, pestót vagy csak tejfölt dobok. Egyszer kell nekiállni és aztán több héten keresztül ott vár ránk bármikor, amikor csak megkívánjuk. Az egyik univerzális alapanyaga a szószoknak, legyen az édes vaníliaszósz vagy szalonnás pirított hagyma. Rengeteg nemzet használja különböző feltétekkel, hiszen költséghatékony, egyszerű, előre elkészíthető és magában is isteni a finom krumplitól. A legfontosabb dolgot pedig a végére tartogattam: te választhatod a jó minőségű krumplit és a jó minőségű, bármilyen lisztet hozzá. Így egészséges lehet egy nudli is!

Bevásárló lista (4 személyre):

Hirdetés
  • 500 g burgonya (sárga C-típusú)
  • 1 kk só
  • 1 db tojás („L”)
  • 500 g liszt

Rávaló:

  • 200 g őrölt mák
  • 50 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek vaj

Kompót:

  • 300 g eper
  • 1 ek méz
  • fél citrom leve

Elkészítés:

A krumplit héjában megfőzöm (így a legízesebb) 1 kk sóval. Langyosra hűtöm, meghámozom és lereszelem vagy krumplitörővel krémesre zúzom. Hozzákeverem a tojást, csipet sót és a lisztet. gyorsan tésztát gyúrok belőle és alaposan belisztezett felületen hosszú rudakat formázok belőle, amiből vagy kis téglalapokat szeletelek gnocchinak, vagy kis golyókat formázok, ami jó lehet prézlibe lekvárral vagy szalonnás tejfölhöz, esetleg vadashoz, kaporszószhoz, vagy pedig a nudlit készítem el.

A hosszú nudlit egyesével megsodorni úgy lehet rövidebb idő alatt, ha egy egyszerű technikára ráérzel: lisztezett felületen a tenyered alsó részével enyhén ránehezedsz és „felsodrod”, fel-le. Ez kb. úgy néz ki, mint amikor az egyik lábaddal a labdát gyúrod a talpaddal, csak ezt épp a tenyereddel. Alaposan lisztezett felületen ez egy gyors jelenetté válik tapadás mentesen.

Bő, enyhén sós vízben kifőzöm 5-6 perc alatt, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Ezután enyhén olajozott tálba szedem ki őket. A főzővizet 3-4 adag után, amikor opálos lett a liszttől és sűrű, lecserélem.

Szétosztom a kifőtt nudlikat műanyag dobozokba, vagy frissen tartó zacskókba és így teszem el két adagonként a fagyasztóba.

Hogy lesz mákos? Egy serpenyőben vajat olvasztok, rádobom az őrölt mákot, 2-3 percig pirítom, hozzáadom a cukrot, ettől krémes lesz. Erre jön a nudli, átforgatom, hogy forró legyen és tálalhatok is. Aki cukormentesen eszi, annak így egy kicsit szárazabb lenne, ezért öntse fel egy pici tejjel vagy tejszínnel, hogy a cukor krémességét ezzel pótolja.

Az eperkompótot 1 perc alatt és máshogy készítem. Szerintem frissen és élénk színnel a legfinomabb, ezért az epret felkockázom, villával összetöröm és hozzákeverek 1 evőkanál mézet, fél citrom levét. Így tálalom azonnal a mákos nudli, palacsinta vagy vajaskenyér tetejére. A kompótot mindig frissen készítem el.

Kapcsolódó témák: #Győr+ Konyha | #Szarka Zsófi Konyhája |
likeold
a fb oldalunkat