Hirdetés
Jótékonyság

Magaságyásban kertészkedhetnek a mozgáskorlátozottak

Fotó: Mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete
Szabó Csilla
2020.05.09. 09:11

A Föld napja alkalmából a mozgáskorlátozottak számára könnyen kezelhető magaságyást épített a Leier Hungaria Kft. Zöldség- és fűszernövény-palánták is kerültek a kis „kertészetbe”, amelyből majd frissen szedett paradicsomok és paprikák ízesítik a közös főzések ételeit vagy a tízórais szendvicseket.

Hirdetés

A Mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének Lajta utcai központjában már többször próbálkoztak ládákba ültetni a zöldség- és fűszernövény-palántákat, de a náluk dolgozó, mozgásukban korlátozottaknak nem volt egyszerű a kertészkedés.

A Föld napja alkalmából azonban nagy öröm érte a központ munkatársait, a Leier Hungaria Kft. magaságyást ajándékozott az udvarra, és tele is ültették sokféle palántával. A kertészkedés így hajolgatás és térdelés nélkül végezhető, akár kerekesszékből is.

Hirdetés

„Nagy öröm, hogy az ágyásban már szépen nőnek a paprika- és paradicsompalánták, a zeller, a padlizsán és a rozmaring a többi fűszernövény mellett. A másoknak egyszerű mozdulatok a mozgássérültek számára gyakran megoldhatatlanok, most azonban
kényelmesen kertészkedhetünk” – mutatta be az újdonságot Nagy Józsefné Joó Edit, az egyesület elnöke, aki elmondta, hogy megváltozott munkaképességű, a legsúlyosabb, D minősítésű mozgássérült embereket foglalkoztatnak.

Csomagolásból, összeszerelésből és ékszerkészítésből jutnak bevételhez, amelyből bértámogatott jövedelmet fizetnek a náluk dolgozó 23 mozgáskorlátozottnak. A megyei egyesületnek háromezer tagja van, 33 településen vannak jelen a megyében, és az elnök büszke arra, hogy a helyi önkormányzatokkal jó együttműködés alakult ki, mindenhol segítik a mozgásukban korlátozott embertársaikat.

A Lajta utcai központban dolgozók többnyire panelházakban élnek, van, aki kerekesszékes, van, aki protézissel él, és a kerti foglalatosság eddig nem volt lehetséges számukra.

„Április 22-én azonban nemcsak az adománynak örülhettünk, hanem azoknak az empatikus és segítőkész embereknek is, akik a fogyatékosok felé fordultak. Azt tapasztaltuk, hogy örömmel jöttek, örömmel adtak és ezáltal nekünk örömet szereztek.

Ünnep volt ez az akadályokkal nehezített hétköznapjainkban” – mondta Nagy Józsefné Joó Edit. Az ünnep pedig folytatódott: aznap volt az egyik kolléga születésnapja, amelyre szokás szerint közös ételkészítéssel készültek.

A Győr+ Média Kertbarát műsora szintén megépítette a Leier említett magaságyását!

A megépített és beültetett magaságyásból gyorsan szakítottak is a friss petrezselyemből, az elnök szerint nemsokára pedig a tízóraijukhoz is szedhetnek maguknak érett paprikát és paradicsomot a saját „kertészetből”.

Fotók: Mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete

Kapcsolódó témák: #jótékonyság |
likeold
a fb oldalunkat