Madáretetés az ovikban

J. Kovács Andrea
2022.11.13. 17:55

Több helyen csipegethetnek a győri cinkék, verebek, galambok és más kis szárnyasok, mert a városi közgyűlés döntése értelmében hamarosan minden óvodába két madáretető kerül – tájékoztatta lapunkat Herman Etelka, a Környezetvédelmi Osztály vezetője.

Hirdetés

Köztudott, hogy a gyermekeken keresztül lehet a legnagyobb eredményeket elérni a szemléletformálásban, ezért a Környezetvédelmi Bizottság a győri óvodákat két-két darab madáretetővel és eleséggel támogatja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közreműködésével. Az egyesület az óvodák részére igény szerint a madarak téli etetésével kapcsolatban rövid tájékoztatást is ad. Remélhetőleg ezzel a kezdeményezéssel sikerül az apróságok figyelmét felhívni az őket körülvevő élővilág védelmére és a felelős magatartásra.

A téli madáretetés a legtöbb fajt érintő, akár hat hónapon át tartó, így az egyik legösszetettebb madárvédelmi tevékenység. A gyermekek a madarak megfigyelésével ismereteket szereznek a városban élő fajokról. Látványuk, közeli megfigyelhetőségük rendkívüli élmény, ami a természeti környezet megóvására ösztönöz. A madarak biológiai védekezést jelentenek a gyommagvakkal, rovarokkal és a kis rágcsálókkal szemben.

Az etetési időszak nagyjából az első fagyok beköszöntétől azok tartós megszűnéséig tart. A legfontosabb téli madáreleség a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú, fekete napraforgómag, valamint az apró szemű köles, a muhar, a zsiradék és az alma. Kenyeret, kenyérmorzsát, egyéb pékárut viszont soha ne tegyünk az etetőbe! Ha nem fogy el azonnal, erjedni kezd, ha így eszik meg a madarak, akkor gyomor- és bélgyulladást kaphatnak, amiben el is pusztulhatnak.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #madáretetés | #óvodák | #Zöld Győr |