Hirdetés
Egyház

Ma van a Könnyező Szűzanya ünnepe

Fotó: Győr+
Földvári Gabriella
2021.03.17. 08:40

Győr kiemelkedő szakrális ünnepe alkalmából Veres András megyéspüspök szentmisét mutat be a kispapok asszisztenciájával győri Nagyboldogasszony-székesegyházban március 17-én délelőtt 10 órától, amelyet élő, egyenes adásban közvetít az EWTN (Bonum) TV, a Magyar Katolikus Rádió, a Szent István Rádió és a Mária Rádió. 

Hirdetés

A járványhelyzet miatt a győri Vérrel Könnyező Szűzanya búcsúünnepét az idei évben sem lehet megtartani a hagyományos módon, zarándokok részvételével. Ezért a hívek online követhetik a szentmisét.

A történet szerint a gyermek Jézus fölé hajoló és imádkozó Szűzanyát ábrázoló képet Walter Lynch clonferti püspök hozta Győrbe, mégpedig azért, mert a Cromwell Olivér-féle üldözés idején a püspök menekülni kényszerült hazájából. Találkozott Püsky János akkori győri püspökkel, aki meghívta őt Győrbe és, kanonokká nevezte ki.

Hirdetés

Nyolc évig, 1663-ban bekövetkezett haláláig élt Győrben, a képet pedig akkor a Szent Anna kápolna egyik oldalfalán helyezték el. Pár évtized múlva Írországban ismét katolikus-üldözés tört ki, az ország összes püspökét száműzték egy parlamenti határozat alapján. 

1697. március 17-én, Szent Patriknak,  Írország térítő apostolának és védőszentjének a napján,  a Győrben őrzött képen ábrázolt Szűzanya szeméből reggel 6 órától 9 óráig véres könnyek gördültek alá.

„Mindnyájunk számára sajnálatos ez a helyzet, de reméljük, hamarosan újra találkozhatunk a Szűzanya kegyhelyén, mind a Paptestvérekkel, mind a Hívekkel. Mindenkit szeretettel hívok, hogy még buzgóbb imádságban forduljunk a Vérrel Könnyező Szűzanyához, a Betegek Gyógyítójához. Kérjük, járjon közben Istennél, hogy az emberiség mielőbb megszabaduljon e járványtól és annak minden negatív következményétől. A betegek általa nyerjenek gyógyulást, gyógyítóik és ápolóik pedig erőt áldozatos munkájuk végzéséhez!” – írja Veres András a híveknek.

Kapcsolódó témák: #Győri Egyházmegye | #ünnep | #vallás |
likeold
a fb oldalunkat