Szent László Napok

Lovagok és solymászok az Aranyparton

Havassy Anna Katalin Fotó: Ács Tamás
2023.06.25. 09:13

Az év egyik leginkább várt három napja a Szent László Napok, amely minden korosztály számára színvonalas és tartalmas kikapcsolódást nyújt. Ennek megfelelően június 24-én szombaton is rengetegen voltak az Aranyparton, ahol egy kicsit mindenki visszacsöppenhetett a lovagkorba.

A délelőtti lovas és gyalogos felvonulással érkezett meg a Szent László Napok az Aranypartra, ahol rengeteg jobbnál-jobb program várja még vasárnap is a kilátogatókat. A szombati nap is roppant tartalmas volt, a szervezők ahogy mindig, most is igencsak kitettek magukért, s az időjárás is a kegyeibe fogadta őket: nem volt az a rekkenő hőség, szóval minden ideális volt ahhoz, hogy egy szuper napnak nézzenek elébe.

Ennek megfelelően a hangulatot a Szelindek Együttes izzította, akik zenéjükön keresztül világkörüli utazásra hívták a hallgatóságot, hogy utána az Egyszer egy királyfi, avagy 1×1 KIRÁLYFI élőzenés, interaktív mesekomédia mosolyogtassa meg a kicsiket. Játékos, vicces formában ismerhették meg Mátyás király korának szellemét és a kecskeduda különleges hangját.

Fotó: Ács Tamás

A lovagok és királylányok jelmezversenye vonzotta a férfiakat és nőket is, hiszen ki ne szeretné a szép öltözetet, még akkor is, ha nem éppen a legutolsó divat szerint készült. Ezen a versenyen ez pedig pont előírás volt: 4-12 éves korú gyermekek jelentkezhettek, s a versenyzés örömére mellet a hagyományőrzés is célja volt az eseménynek.

A Kislovagok Tornája is alaposan megkacagtatta a közönséget, hiszen Toma és Csapata, azaz a jelmezese játékmesterek gondoskodtak róla, hogy a hangulat tovább fokozódjon.

A Győri Ördöglovasok bemutatóját mindig hatalmas érdeklődés kiséri, hiszen Tóth Szilárdtól sok-sok győri és környékbeli gyermek is megtanulhatja milyen is a nyeregben, illetve ki-ki tehetségének és bátorságának mértékében elsajátíthatja a trükklovaglás alapjait, hogy később csatlakozhasson a haladókhoz is.

Galéria: Ács Tamás

Az Onogur gyalogos harci bemutató és a Pusztai Rókák lovasbemutatója azt is elmesélte a jelenlévőknek, hogy bizony Szent László kora nem éppen a békéről szólt: érteni kellett a harchoz a földön és lóháton is. Őseink lovasnomád kultúrájában az ember és a ló pedig szoros egységet alkotott.

A Szent György Lovagrend gyalogos bemutatóját és a lovas solymászok produkcióját is csodálkozó szemek követték: Krekács Zoltán solymász tudása legjavát hozta el Győrbe.

Majd a Szkíta Solyóm Baranta Közösség Győr bemutatja varázsolta el a közönséget. A baranta Magyarország leggyorsabban fejlődő harcművészeti irányzata, mely a régi magyar történelmi harci testkultúrából táplálkozó technikát mutatja be. Legfontosabb fegyvereik az íj, a szablya, a kard, a pajzs és az ostor.

A szombati napot a Győri Ördöglovasok Tüzes Show-ja zárta, ami minden évben nagyon várt műsorelem: professzionális lovaglás, maximális látvány, amit Tóth Szilárd tanítványai nyújtanak a nyeregben!

A Szent László Napok június 25-én vasárnap is folytatódnak, 10 órától a vendéglátósok és a kézművesek pavilonjai már nyitva várják az érdeklődőket, a programok pedig 14 órakor, a Győri Lovasszínház: Király Bolondja című vidám családi, játékos vetélkedőjével indul, értékes nyereményekért.

További részletes program ITT érhető el.

Galéria: MekliZ Fotóstúdió

TV-s szerkesztő: Vig Norbert