Hirdetés

Lila séta az Alzheimer Világnapon

2019_09_21_Lila seta 14
Szabó Csilla
2019.09.21. 15:37

Az Alzheimer-kór nemzetközi világnapján rendezett lila sétán a ma már népbetegségnek számító időskori demenciára hívták fel a figyelmet azon a rendezvényen, amelyet közösen tartott a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény (EESZI) és az Alzheimer Café.

Hirdetés

A nemes kezdeményezésen Győr belvárosában a Kálóczy tértől indulva a Kossuth hídon át, fel a Káptalandombra, majd onnan a Bécsikapu téren és Kazinczy utcán át a Széchenyi térig sétált a több mint négyszáz résztvevő. A szakemberek, hozzátartozók, érdeklődők, az idősek mellett fiatalok lila szalaggal hívták fel a figyelmet a demenciában szenvedő emberekre és az őket ápoló családtagokra.

Borkai Zsolt polgármester is részt vett a figyelemfelhívó sétán

Világszerte 47 millió embernél diagnosztizálták a demenciát, és minden harmadik másodpercben eggyel többen lesznek, akiknek ezzel a betegséggel kell élniük. „Korunk nagy kihívása, hogy a betegség okát feltárjuk, és mivel gyógyíthatatlan betegségről van szó, az időseket gondozó-ápoló családok életminőségének javítására is szeretnénk ráirányítani a figyelmet” – mondta Menyhárt Miklós, a győri Alzheimer Café vezetője.

Hirdetés

Kálmán Imre atya, a Győri Egyházmegye püspöki irodaigazgatója II. János Pál pápát állította például arra, hogyan lehet elviselni az emberi méltóságot megsemmisítő betegséget. „Ma nemcsak a demenciával élőkre, hanem a családtagokra is gondoljunk, akik a szeretet erejével hoznak áldozatos munkát minden nap és ez szintén példaértékű” – mondta Kálmán Imre atya.

Borkai Zsolt polgármester köszöntőjében a társadalmi felelősségvállalást, az egymás segítését emelte ki, és utalt arra, Győrben nem nehéz partnereket találni a jó ügyekhez, mert nagyon sok a felelősen gondolkodó, a közösséget szerető és szolgáló ember, amint azt a sétán megjelent támogatók is bizonyítják. A város önkormányzata a Demencia központ nyitásával a demenciával élő idősek magas szintű ellátását biztosítja, ami egyben családjaik számára is nagy segítséget jelent.

Borkai Zsolt a szemléletformálásra, mint a legfontosabb feladatra hívta fel a figyelmet, mert fontos, hogy a társadalom ne kirekessze, hanem elfogadja és segítse a demenciával élő időseket, amely sajnos a hozzátartókkal együtt egyre több embert érint. „Együtt, közös akarattal sokat tudunk tenni a társadalmi elfogadás érdekében, és akik a mostani lila sétán velünk voltak, már sokat tettek idős embertársaikért” – zárta szavait a polgármester.

A séta zárásaként a Győri Balett Sebestyén Bálint koreográfiájával készült előadásában a tánc nyelvén mutatta be egy demenciával élő idős ember életét, aki szerető, gondoskodó családban élhet.

Kapcsolódó témák: #egészségügy |
likeold
a fb oldalunkat