Hirdetés
Szarka Zsófi konyhája

Lencsegulyás

Fotó: Szarka Zsófia
Szarka Zsófia
2020.08.15. 18:20

Tartalmas és könnyű leves. Nem kell túl sokat főzni, a zöldségek enyhén ropogósak benne, viszont igazi húsimádó fogás emellett.

Hirdetés

Minden ott kezdődött, hogy elfejtettem beáztatni a babot. Egyébként sem a kedvencem, az a része pedig kiváltképp, hogy olyan hosszú időn át és a végére teljes mértékben felfűti a konyhát. Megszületett a megoldás, ami nem is újkeletű, itt a Dunántúlon én még nem kóstoltam és nem is láttam egyik konyhán sem, hogy készítenék. Annyi baj legyen, mert mennyei lett és sokkal gyorsabb. Előtte azért egy órával sikerült a lencsét meleg vízbe áztatnom és ez már nagyon sokat számított a főzési időben. Ezután az egyszerűbb sertéshús és ami a hűtőben volt füstölt áru került bele. Könnyebb, mint a bab és rendkívül jól illik egy édes másikféle hozzá vagy egy jó kis mákos-szilvás kalács.

Bevásárló lista (4 főre):

Hirdetés
  • 300 g lencse
  • fél rúd füstölt kolbász
  • 500 g sertéslapocka
  • 2 szelet füstölt szalonna vagy sonka
  • 3 db sárgarépa
  • 1 db karalábé
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 1 ek őrölt pirospaprika
  • 1 kk majoránna
  • fél kk őrölt bors
  • Rántáshoz:
  • 1 ek liszt
  • 2 ek olaj

Elkészítés:

Pörkölt alapot készítek. A húst olajban vagy zsírban lepirítom 10 perc alatt magas lángon. Hozzáadom a kockázott szalonnát, hagymát és ledinsztelem, pirítom. Ekkor jönnek a fűszerek: paprika, majoránna, babérlevél, bors és a zúzott fokhagyma. Fél liter vizet öntök rá, 2 kk sót és 40 percig főzöm. Ezután hozzáadom az áztatott lencsét, felöntöm még 1 liter vízzel és főzöm újabb 40 percet. A zöldségeket felszeletem és csíkokra vágom. Ezután a másfél óra után adom őket hozzá és főzöm még 30 percig. A rántás csupán a végén teszem hozzá, amit kis lábasban készítek. Az olajat felhevítem, beleszórom a lisztet és 2-3 percig pirítom, felengedem 1 dl vízzel és hozzáöntöm a leveshez. A leves felforrt és elzárom és elkészültem.

Tipp: Amikor készen van a leves, érdemes a fazékba cseppenteni egy evőkanálnyi ecetet, így még ízesebb lesz tőle az étel.

Kapcsolódó témák: #Győr+ Konyha | #Szarka Zsófi Konyhája |
likeold
a fb oldalunkat