Lélekből és kőből építkeztek – beszélgetés dr. Veres András megyéspüspökkel

J. Kovács Andrea
2023.02.15. 19:05

Az elmúlt évet értékelő sorozatunkban most a Győri Egyházmegye főpásztorát, dr. Veres András megyéspüspököt kérdeztük.

Lelki programok, építkezések, felújítások, rendezvények, sok minden történt tavaly az Egyházmegyében. Mit emelne ki közülük?

Kétféle építkezésről kell beszámolnom. Egyrészt az épületekben történő felújításokról, másrészt a lelki építkezésről. Ez utóbbit nagyon fontosnak tartom, hiszen ha ez elmarad, akkor hiába építünk kőből bármit, attól nem leszünk sem erősebbek, sem gazdagabbak. A székesegyházunk felújítása kapcsán több olyan programot sikerült megvalósítani, amelyek a lelki építkezésnek lettek a részei. Ilyen volt a szinódus egyházmegyei szakaszának lezárása.

A Ferenc pápa által 2021-ben meghirdetett szinódus célja, hogy a zsinatok közötti időben segítse az egyházfőt az Egyház előtt álló döntések meghozatalában. Általában a püspökök tanácskozását értjük alatta, amelynek a helyszíne Róma. Most azonban olyan átfogó témáról kell beszélni, mint az Egyház lelki és strukturális megújításának szükségessége, illetve annak mikéntje, ezért a pápa szélesebb körben kiterjesztette, hogy minél több világi hívő ember is meg tudjon szólalni a kérdésekkel kapcsolatban. Az egyes országok, azokon belül az egyházmegyék is megtartották a saját helyi szinódusaikat. Ezek beszámolójából készült minden kontinensnek egy saját dokumentuma, amelynek megvitatása most folyik. A folyamat 2024-ben zárul.

Fontos esemény volt, hogy a Káptalandomb megkapta a nemzeti emlékhely címet. A Káptalandomb a székesegyházzal a középpontjában Szent István idejétől fogva, de az elmúlt két évszázadban különösen is, meghatározó helyszín volt mind a város, mind a vidék életében. Ennek a címnek a szellemében több olyan rendezvényt tudunk megvalósítani, ami ezt a történelmet jelenné teheti, s egyidejűleg a jövőnek is üzenhet. Egyházmegyénk kezdeményezésére elindult Wohlmuth Ferenc atya boldoggá avatási eljárása, akit 1919-ben gyilkoltak meg Császáron a hitéért. Megtartottuk a jubiláns házaspárok éves hálaadását, amelyre az Egyházmegye minden részéről egyre többen érkeznek. Novemberben volt Boldog Apor Vilmos püspök boldoggá avatásának 25 éves évfordulója, amire a róla szóló kiállítást is megújítottuk.

Idén milyen eseményekre készülhetünk?

A székesegyház rekonstrukciójának befejezését szeptemberben ünnepeljük, s erre egy lelki programmal készülünk. Nagykilencedet hirdettünk, ami azt jelenti, hogy a különböző esperesi kerületek hívei és papsága zarándokolnak el a bazilikába. Minden hónapban más-más kerület. Nagy öröm volt, amikor megszólaltak a székesegyház új harangjai, idén pedig elkészül az új orgona is. Reményeim szerint ezzel nemcsak az Egyházmegye, hanem Győr városa is gazdagodik, hiszen hangversenyek megtartására egy kiváló orgona áll majd rendelkezésre. A papi szemináriumot megnyitjuk az érdeklődők előtt, a tanévben két alkalommal is nyílt napokat szervezünk. A Brenner János Hittudományi Főiskola pedig szabadegyetemi előadásokkal várja a győrieket. Idén is megtartjuk a márciusi Könnyező Szűzanya búcsút, amire két írországi püspök érkezik zarándokcsoporttal. Júniusban papszentelést és Szent László napját ünnepeljük.

Az elmúlt időszakban több fejlesztés is történt a zarándokturizmus fellendítéséért…

Két, zarándokok fogadására alkalmas helyszín is működik már a Káptalandombon. A bazilika tövében lévő házban mosdó, valamint pihenő helyiségek és kis teakonyha várja őket. A Domus Peregrini apartmanházban pedig akár egy busznyi embernek is tudunk szállást biztosítani. Kávézónkat megváltozott munkaképességű dolgozókkal működtetjük több mint egy éve, az idelátogatók kiszolgálására.

Háború folyik a szomszédban, energiaválság nehezíti az életünket. Ön szerint mire számíthatunk?

Nem látjuk a végét, még nehezebb helyzet is kialakulhat, de bízunk benne, hogy nem fog eszkalálódni a háború, nem terjed tovább és nem érkezik el hozzánk. Sajnos úgy tűnik, hogy gonosz érdekek motiválják a háborús helyzet fenntartását, ezért hiányzik a szándék a béke megteremtéséhez. Ha visszatekintünk a múltba, akkor azt látjuk, hogy egy-egy politikai szándéktól vezettetve, a bosszúvágytól szenvedtek, haltak meg emberek százezrei. Pedig az átlagember mindig a békét keresi. Ez a mostani háború is véget fog érni, abban biztos vagyok, de szeretnénk, ha ez minél előbb bekövetkezne.

Kapcsolódó témák: #évértékelő | #Győri Egyházmegye |