Hirdetés

Lehet utazni!

Illusztráció: O. Jakócs Péter
J. Kovács Andrea
2021.10.17. 19:47

Turisztikai rendezvénynek adott otthont a Famulus Hotel, ahol az utazást szervezők, a szállodaláncok és a turisztikai hivatalok képviselői találkozhattak egymással.

Hirdetés

Rendezvénysorozattal segítjük a turizmus Covid utáni helyreállítását – mondta Tóth Attila szervező, az Aviareps Magyarország ügyvezetője. A világ vezető turisztikai képviseleteket ellátó szervezetének honi vezetőjével beszélgettünk.

Tóth Attila. Fotó: O. Jakócs Péter

Mennyire szenvedte meg a szakma a Covidot?

Hirdetés

„Összességében nagyon, de nem mindenki egyformán. Az, aki vidéken vízi túrákat szervezett, még pluszforgalmat is csinálhatott. Aki viszont budapesti nemzetközi konferenciák rendezéséből vagy egzotikus utazások szervezéséből él, az nagyon. Budapesten gyakorlatilag megszűnt a turistaforgalom. A vidékre és a zöld aktív turizmusra jóval nagyobb figyelem jutott. A nagyvárosi turizmus felélesztéséhez biztosan hosszabb idő kell, és konferenciákat sem szerveznek még. A beutazó turizmus a szomszédos országokból már szépen megélénkült, de Amerikából, Ázsiából egyelőre nem tértek vissza a turisták.”

Dzsungel és óriásteknősök
Az egzotikus úti célok közül Anna Butler Payette turisztikai igazgató a varázslatos Seychelle-szigeteket mutatta be. A trópusi szigetcsoport az Indiai-óceánban található. Érintetlen tengerpartjai, csodálatos dzsungelei, lenyűgöző gránitsziklái és hatalmas teknősei ejtik ámulatba a látogatókat. Óriásteknősből egyébként már százötvenezres a populáció, míg lakossága kilencvenezerre tehető. Száztizenöt szigetéből csupán húsz a lakott. A szigetek közel vannak egymáshoz, kis hajókkal könnyen átjárhatók. Halak, friss zöldségek, a tenger gyümölcsei adják gasztronómiájának alapját. A megélhetést a halászat és az idegenforgalom biztosítja. Esküvőturizmusa lendületesen fejlődik.

Hogyan alakult az idei szezon?

Magyarországon a belföldi turizmus örvendetesen nőtt, a kiutazások száma sem nullázódott le. A bezárt országokba nyilván nem lehetett utazni, de a közelebbi helyek forgalma emelkedett. A beoltottak könnyebben mertek utazni és be is engedték őket. Akik nem voltak beoltva, nehezebben és drágábban utazhattak, ez valószínűleg a jövőben is így lesz. Nyáron a mediterrán térség vagy Észak-Európa a kedveltek, télen pedig az egzotikus országokat célozzák be az utazók. Utóbbiak egy része már nyitva van, illetve most nyílik meg.”

Mennyire biztonságosak ezek a helyek?

Legalább annyira, mint Magyarország. Általában PCR-teszttel engedik be az embereket, akkor is, ha be vannak oltva. A légitársaságok is nagyon figyelnek az előírásokra, ráadásul a repülőgépek levegőjét jól lehet szűrni, és mivel általában a maszk is kötelező, ezért a repülés sem veszélyes. Másként utazunk, de a lényeg, hogy lehet utazni!

Milyen lesz a jövő év?

Egyre nő a beoltottak száma, ezért úgy gondolom, hogy a célországok száma növekedni fog. Én mindenképpen bővülő turizmusra számítok, mind a be-, mind a kiutazások tekintetében.

Két és fél millió vendégéjszaka
Háromszázötvenezer turista mintegy két és fél millió vendégéjszakát töltött el ebben a szezonban Horvátországban. Ezek a számok kilencven százalékos növekedést jelentenek az előző évi adatokhoz képest. A nagy látogatottság nyilván annak is köszönhető, hogy a horvát határt orosz és kínai vakcinával is át lehet lépni. A legkedveltebb térségek a közelebbi helyek, a Kvarner-szigetek, a települések közül Rijeka, Crikvenica, Selce. Utána az Isztria következik, ezt követi Split, majd Zadar és környéke. Utóbbinak azért is nőtt meg a forgalma, mert Budapestről már repülővel is eljuthatunk Zadarba. Az ország biztonságos, idén márciustól bevezetett egy „Safe Stay in Croatia” elnevezésű nemzeti biztonsági tanúsítványt. Ez lehetővé teszi a látogatók számára, hogy könnyebben fel tudják ismerni azokat az úti célokat, szálláshelyeket, közlekedési formákat, turisztikai attrakciókat, amelyek megfelelnek a nemzetközi egészségügyi és higiéniai szabványok követelményeinek – mondta Ivanova Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseletének igazgatója.

Kapcsolódó témák: #turizmus | #utazás |
likeold
a fb oldalunkat