Hirdetés
Zöld Győr

Legyen Ön is fecskebarát!

Fotó: O. Jakócs Péter
J. Kovács Andrea
2022.01.22. 11:09

Igaz ugyan, hogy egy fecske nem csinál nyarat, de sok fecske szebbé teheti azt. Kutatások bizonyították, hogy egy villás farkú madár egy kiló rovart is képes elpusztítani a költési időszakban. Kiváló vadászok, elsősorban bogarakat, levéltetveket, lepkéket fogyasztanak, így biológiai úton, környezetterhelés nélkül csökkentik a kártevők, köztük a szúnyogok számát. Óvjuk őket, segítsük fészekrakásukat!

Hirdetés

Mi történt Győrben fecskeügyben? – kérdeztük Markó-Valentyik Annát, a Környezetvédelmi Bizottság témáért felelős tagját.

A KÖBI fontos lépéseket tett tavaly e hasznos madarak védelméért. A Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház épületén található közel ötven fészek alá került fecskepelenka egy felajánlásnak köszönhetően. Ahol nagyobb populáció van, ott a meglévő sárgyűjtő helyek mellé újabbakat alakítottunk ki.

Hirdetés

Sárgyűjtő helyek találhatók a Bisinger sétányon, Bem téren, Mártírok útján, Kuopio parkban, Batthyányi ligetben, a Pinkóca u. és a Hungária út közötti parkban, a Dunakapu téren, a Rába-parton a Virágpiac közelében, valamint a Gyepszél utcai óvoda kertjében.

Felvettük a kapcsolatot a nevelési és oktatási intézményekkel, akikkel a sárgyűjtő helyek karbantartását, fenntartását az iskolai közösségi szolgálat közreműködésével sikerült megszervezni. Idén is készítettünk állományfelmérő adatlapot. Nagy öröm, hogy újabb, eddig ismeretlen fészkekről számolnak be, zömében olyan területekről, ahonnan eddig nem volt adatunk.

Az adatlapokon összesen 336 fészekről számoltak be a lakosok. A Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatóságának munkatársai becsült adatban tudják lefordítani ezt egyedszámra. Egy fészekre öt fecskét számolnak, hiszen kedvező esetben akár háromszor is költ egy fecske egy szezon alatt. A 2021-es online állományfelmérés adatai alapján 1680 fecskét tarthatunk számon.Ha ezt a 2020-as felmérésben összeszámolt 5.225 fecskéhez hozzáadjuk, akkor városunkban idén 6.905 fecske tartózkodott.

Mennyit tudnak a kitöltők a fecskékről?

Az idei kitöltők 80 százaléka felismeri a házánál fészkelő fecskefajt. Innét tudjuk, hogy a fecskék 65 százaléka molnárfecske, 25 százaléka füstifecske és közel 8 százaléka sarlósfecske.

Az állományfelmérő alapján azt is láthatjuk, hogy a kitöltők még mindig nem ismerik, vagy nem alkalmazzák a sárgyűjtő helyek kialakításának lehetőségét, ahogyan a fecskepelenka jótékony hatását sem. A többség itatót sem alakít ki, pedig ez minden nyáron nagy segítség lenne a madaraknak. Sokszor jelezték nekünk, hogy a szomszéd vagy a házfelújítást végző munkások leverték a fészkeket.

A lakosság tehát még mindig nem eléggé tájékozott a fészekleverés bűncselekményével kapcsolatban.

A kémiai szúnyoggyérítés nem összeegyeztethető a fecskeprogrammal. A légi kémiai gyérítés után többen elpusztult fiókákról számoltak be. Sokan féltik a középületek homlokzatán található fészkek jövőjét. Többen jelezték, hogy nagy örömmel helyeznének fel műfészket, fecskepelenkát, ha ebben tárgyi vagy anyagi támogatást kapnának.

Milyen terveik vannak a 2022-es szezonra?

Ménfőcsanakon, a Vadvirág utcában fecskehotelt szeretnénk létesíteni. Az oktatási és nevelési intézményekkel kialakított kapcsolatainkat úgy tennénk élővé, hogy egy általunk összeállított oktatási anyaggal osztályfőnöki órákra látogatnánk. Terveink között szerepel a „Fecskebarát hely” díj megalapítása.

Az a családi ház, vállalkozás, ipari park, istálló, telep kaphatja meg, amely egy szezon alatt bizonyíthatóan óvja fecskéit, vagyis: itatót rak ki, azt frissen tartja, fecskepelenkát szerel fel a fészkek alá, és az állományfelmérő adatlapon számot ad a madarakról.

Fogalomtár

Fecskepelenka
Ez a madárvédelmi, higiéniai jellegű kiegészítő eszköz egy fészkenként legalább 30×20 cm-es fa-, fém- vagy műanyag lap, amit közvetlenül a fészek alá szerelünk fel. A fecskepelenka felfogja az etető madarak és a fiókák ürülékét, így a fészek alatti terület tiszta marad. A fecskepelenkáról akár a költési időszakban szükség szerint többször is, de ősszel mindenképpen távolítsuk el a száraz, felhalmozódott ürüléket. Ha nagyon muszáj, a fecskepelenka aktív fészkek alá is felfúrható, felszegelhető, a néhány perces munka szinte bizonyosan nem zavarja a madarakat. Ilyen esetben figyeljünk arra, hogy ne tojásos állapotában zajongjunk a fészeknél, várjuk meg a fiókák kikelését, mert őket már nem hagyják ott a madarak.

Fecskehotel
Mesterséges fecsketelep, ami több fészek befogadására alkalmas a csapatos költésre hajlamos molnárfecskék esetében.

Kapcsolódó témák: #fecske | #környezetvédelem | #Zöld Győr |
likeold
a fb oldalunkat