Hirdetés

Légi biológiai szúnyoggyérítés

Győr-SZOL
2020.08.12. 11:45

A Győr-Szol Zrt. légi biológiai beavatkozással folytatta a szúnyoggyérítési munkákat. A folyóvizek közelmúltban lezajlott áradása és a nagy meleg kedvező körülményeket teremtett a szúnyoglárvák elszaporodásának, ezért szükségessé vált a földi eszközökkel hatékonyan el nem érhető területeken a repülőgépes biológiai szúnyoggyérítés. A légi beavatkozás mellett a város érintett területein földi biológiai szúnyoggyérítést is végeztek.

Hirdetés

A szúnyoglárvák kifejlődésének megakadályozása érdekében szerdán a reggeli órákban repülőgépről juttattak el biológiai gyérítésre alkalmas, baktérium alapú készítményt a szúnyogok élőhelyeire, elsősorban a vízpartokra, bokros, fás részekre, melyeket szakértők bevonásával potenciális tenyészőhelyként határoztak meg. A légi beavatkozás során mintegy 170 hektáron irtották a szúnyoglárvákat.

Mint azt korábban a szolgáltató közölte, az európai közegészségügyi hatósági korlátozások miatt a légi kémiai szúnyogirtás lehetősége a mostani szezontól megszűnik, így a biológiai illetve a földi gyérítési eljárások kerülnek előtérbe. Tehát légi biológiai gyérítésre van lehetőség, de kémiai gyérítés csak földi eszközökkel történhet.

A légi beavatkozás mellett földi biológiai gyérítés is történt szerdán, a földről elérhető vizes élőhelyeken közel 180 hektáron dolgoztak az erre alkalmas berendezések. A földi beavatkozás előnye, hogy közvetlenül a vízbe jut környezetbarát szer, és a kezelést igénylő terület precízen körülhatárolható.

A biológiai gyérítés során egy speciális, baktérium alapú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire a vízbe. A környezetbarát szer az alkalmazott dózisban kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, ártalmatlan minden más élőlényre. Ez az eljárás a kifejlett szúnyogok elleni védekezésre nem alkalmas, csak kikelésük akadályozható, illetve a későbbiekben az utánpótlásuk csökkenthető a lárvák elpusztításával.

A biológiai beavatkozás mellett a már kifejlett, repülő szúnyogok ellen továbbra is rendszeresen végez földi kémiai gyérítést a Győr-Szol Zrt., kiemelten kezelve a fákkal, bokrokkal, nagyobb zöldterületekkel rendelkező peremkerületeket.

Augusztus 12-én, szerdán a következő területeken várható az ULV technológiával működő, földi kémiai gyérítést végző berendezések feltűnése:
Holt-Marcal,
Kisbácsa,
Révfalu

A sűrűn lakott területen a berendezés a késő esti órákban végzi a gyérítést, amikor már kevesebben tartózkodnak a szabadban.

A földi kémiai gyérítés idején a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő egy órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

pér szúnyoggyérítés

A szolgáltató felhívja a figyelmet arra, hogy a vérszívók elleni küzdelem sikeréhez a lakosság is hozzájárulhat. Mivel a házak közötti területre, a lakóingatlanokhoz tartozó kertekbe közvetlenül nem juthatnak el a szolgáltató járművei, ezért fontos, hogy a magánszemélyek otthonaikban és közvetlen környezetükben megszüntessék azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Ez minden olyan edény, eszköz lehet – virágcseréptől az öntözőkannán keresztül az esővízgyűjtőig –, melyekben a víz hosszabb ideig megáll.

Hirdetés