LED-csere: Győr az élen jár

Pulai Sarolta Fotó: Marcali Gábor
2024.05.28. 19:05

Budakalászon tartott rangos eseményt a CYEB Csoport, ahol a résztvevő önkormányzatok és cégek megismerkedhettek a Green Energy divízióval, valamint más fenntartható megoldásokkal. A rangos eseményen köszöntötték a Zöld Bajnokokat, köztük Győr városát is, hiszen kiemelkedő eredményeket ért el.

2022 szeptembere óta a győrieknek lehetőségük van arra, hogy ingyenesen lecseréljék a háztartásukban lévő összes régi izzójukat új LED-esekre. A program létrehozója a CYEB Cégcsoport, akik egy konferenciát tartottak a fenntarthatósággal kapcsolatban.

Szebeni Márton, a cégcsoport ügyvezető igazgatója megnyitó beszédében kiemelte, a konferencián sok hasznos előremutató információval gazdagodhattak a megjelentek.

„A mai napon több izgalmas előadásnak lehetnek szem és fültanúi, amelyek előremutatóak az energiahatékonyság és stabilitás tekintetében. Körülbelül két-két és fél évvel ezelőtt pilot felméréseket csináltunk, és ennek a projektnek köszönhetően rengeteg mindent tudtunk megvizsgálni. Az lett az eredménye, hogy éves szinten több ezer kW órát csökkent az energia fogyasztás a vizsgált háztartásokban. Örülök, hogy ma ilyen sokan itt vagyunk. Sajnos a háború sok mindent felülírt az energiafelhasználások szempontjából, de CYEB célja továbbra is az, hogy az energiaszámokat csökkentsék”

A rendezvényen részt vett Lantos Csaba energiaügyi miniszter is, aki beszédében felidézte, hogy a rendezvény jelmondata a hatékonyság. „Nagy örömmel jöttem, hiszen az esemény egyik fő jelmondata a hatékonyság. Ezt én is magaménak mondhatom, hiszen hiába mondunk bármit is, ha nincs a középpontjában a hatékonyság. Ez a fő erő, hiszen hiába adunk támogatásokat, ha nem tudunk hatékonyan dolgozni. Ez a cég azért is figyelemre méltó, mert kiemelten foglalkozik a kutatásfejlesztéssel, amelyre a magyar kormány energia politikája is fókuszál. Nem gondolhatjuk azt, hogy feltétlenül előre látunk a jövőbe, ezért arra kell tennünk a hangsúlyt, hogy különböző technika mentén építsük azt.” – a politikus kitért arra is, hogy a globális felmelegedés ellen tenni kell, valamint beszélt a magyar energiapolitika pilléreiről is.

„A magyar energiapolitika két pilléren áll. A nukleáris energián, hiszen a Paks I hosszabbítása mellett építünk egy másik atomerőművet, a Paks II-t. A másik pillér a megújuló energiaforrások által nyújtott világ. Magyarország ebben nagyon jó helyen áll. Abban hiszünk, hogy az a legjobb energia, amit helyben megtermelünk és helyben el is tudunk fogyasztani. Magyarország zöldenergiatárolásban is élen jár.” – zárta gondolatait a miniszter.

Meixner István a CYEB kiemelt ügyfélkapcsolatok igazgatója köszöntötte a CYEB Zöld Bajnok Gála résztvevőit, köztük Győr városát is. „Magyarország legnagyobb lakossági akciójáról, a lakossági LED-csere programról szólnék pár szót. Sokan kételkedtek abban, hogy ezt nem lehet országos szinten megcsinálni. Mi is tudtuk, hogy partnerek nélkül ez nem fog menni. A kollégáink többi, mint 200 000 regisztrációt ellenőriztek, és összesen 530 település szerződött le a CYEB-bel. Eddig összesen 1 753 459 darab LED-et osztottunk ki a lakosság számára. Akik nélkül ennek a programnak a megvalósulása nem jöhetett volna létre, az azok a magyar önkormányzatok, akik csatlakoztak a LED-programhoz.”

Győr városát is kitüntették a legkiemelkedőbb városok között. Az elismerő oklevelet Szeles Szabolcs alpolgármester vette át, aki elmondta: rendkívüli megtiszteltetés részt venni ezen a színvonalas eseményen.

Rendkívüli megtiszteltetés itt lenni ezen a rendezvényen és részt venni a LED-csere programban. Amikor dr. Dézsi Csaba András polgármester úrral megkezdtük a közös munkát valóban a pandémia előtt voltunk pár héttel. Azt láttuk, hogy sok területen van dolgunk, de az egyik legnagyobb ilyen a Zöld terület volt, hiszen azzal szembesültünk, hogy a zöld gondolkozásnak nemsok magva volt eddig. Legelső lépésként Környezetvédelmi Bizottságot hoztunk létre, amit számos intézkedés követett. Teljesség igénye nélkül, babaligetet hoztunk létre a meglévő fásítási program mellett, elfogadtunk klíma stratégiát. Megalapítottunk egy Magyarországon is egyedülálló rendezvényt a Zöld Klíma Expot, amely mára már túlnyúlt a határainkon, hiszen testvértelepüléseinket is hívjuk. Természetes volt, hogy amikor ez a program a tudomásunkra jutott, csatlakozni fogunk hozzá. A LED-csere programra egy nagy kampányt építettünk fel, így lehet, hogy minden alkalommal sorok álltak az Olimpiai Sportparkban az osztáskor. Öröm volt látni azt a rengeteg embert, aki eljött. Nyitottak vagyunk folytatni ezt az együttműködést.” – mondta az alpolgármester, aki zárásként megjegyezte:

„Győrben jó zöld bajnoknak lenni, hiszen a városban a zöld-fehér csapatok is remekelnek. A kézis fiúk feljutottak az NBI-be, a lényok a Bajnokok Ligája győzelemért küzdenek. Női focistáink megnyerték a Magyar Kupát, valamit az ETO labdarúgói kilenc év után újra a legmagasabb osztályban léphetnek pályára.” – zárta Szeles Szabolcs.

Az esemény végén a műsorvezető Harsányi Levente és a Meixner István egy 6 millió forintos jutalmat is kisorsolt egy gömbből, melynek nyertese Győr városa lett.

Galéria: Marcali Gábor

Kapcsolódó témák: #LED-csereprogram | #Zöld Győr |