Nyári étkek Szarka Zsófitól

Lecsós Csirke

Fotó: Győr+
Szarka Zsófi
2020.06.15. 21:00

Vitamindús, ízes és könnyed étel - azaz megérkezett a régen várt június. Egészséges és tápláló fogás, aminek füstös lecsó az alapja.

Erre a receptemre gondolok már hónapok óta, hogy mikor vehetem elő újra, mikor piríthatom a csirkét úgy, hogy a szaftja igazi paradicsomból és sűrű hagymából áll majd. Sokat írtam már a lecsók különböző fajtáiról, de bevallom, erről én is elfeledkeztem. Az ízes zöldségeken túl ennek a fogásnak a lelkét a füstölt császárhús és a roppanós csirke adja meg. Aki kicsit kímélőbb étrendet követ, az magában is falatozhatja vagy bulgurral, aki tápérték gazdagon, az rozskenyérrel, aki pedig nagy tál ételre vágyik, az egy nagy adag steak burgonyával vagy a cigány kenyérrel, a bodaggal.

Bevásárló lista (2 főre):

  • 4 db paprika
  • 4 db paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 g húsos császárhús
  • 2 közepes vöröshagyma
  • cukkini, gomba
  • 300 g csirkemell filé
  • fél mk őrölt kömény
  • 1 mk őrölt pirospaprika
  • 1 kk bors
  • 2 ek olaj
  • 2 db tojás

Elkészítés:

A csirkét először felkockázom, besózom, olajozom és állni hagyom legalább 15 percig, de akár egy éjszakán át is. Ezután a legfontosabb rész jön, forró serpenyőben a császárszalonnával együtt, a kockázott csirkét alaposan körbepirítom. Miután minden oldala piros, kiszedem egy tányérra és elkészítem a lecsót. Zsiradékon a hagymákat ledinsztelem, jöhet a paprika, paradicsom, fokhagyma, fűszerek. Fedő alatt 15 percig főzöm, majd ezután magas lángon lesütöm, hogy a paprika lesüljön kicsit. Ezután visszaöntöm a húsokat bele, friss cukkinit, gombát teszek hozzá, 1 dl vízzel felöntöm, és újra lefedem 10 percre.

Tálalás előtt 5 perccel mélyedéseket vájok a fakanállal a lecsóba, hogy ebbe üthessem a tojásokat, ami lefedve szintén 3 perc alatt krémesre megfő.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |