Látványosan zajlik a polgármester csónakház-felújítási programja

Földvári Gabriella Fotó: Vig Norbert
2023.08.04. 13:37

Győr a folyók városa, egykor nagy élet folyt a vizeken, híres volt csónakházairól, ahol nagy közösségi élet zajlott. A folyóinkat sportolók, kajakosok, kenusok, evezősök, úszók, fürdőzők, horgászok használták. Most, hogy a víz ismét visszakerült a mederbe, a régi csónakházak visszakaphatják funkcióikat, közülük kettő újul meg dr. Dézsi Csaba András polgármester csónakház-felújítási programjában, az egyik a Kálóczy téri, a másik a Radó-szigeti épület.

„Amikor polgármester lettem, megnéztem, hogy melyek azok az ikonikus épületek Győrben, amelyek el lettek hanyagolva, és azt láttam, hogy az összes csónakház ilyen. Az elmúlt harminc évben hagyták lepusztulni Magyarország legrégebbi csónakházát, a Spartacust, rohad szét az egész. De leromlott állapotban volt a révfalui híd lábánál az egykori Rába ETO-csónakház is. Úgy láttam, hogy ezeket meg kell menteni, hiszen olyan győri értékekről van szó, ami a folyók városához méltatlan, ezért elindítottam a csónakházmentő programot” – tájékoztatta lapunkat dr. Dézsi Csaba András.

A Radó-szigeti csónakház az ország legrégebbi, 1897-ben felavatott csónakháza, az épületet egy magánbefektetőtől már visszavásárolta a város. „Amit elődeim hagytak lepukkanni, majd eladták, azt visszavásároltuk. Itt az volt a helyzet, hogy kiviteli tervek ugyan voltak rá, de lejárt a határideje, ezért újra kellett terveztetni” – árulta el a polgármester. Az újabb tervek elkészültek, azóta dr. Dézsi Csaba András folyamatosan próbálja a pénzt előteremteni a felújítására. „A munkában bízva úgy gondolom, hogy sikeres lesz ez a történet, és sikerül rá központi forrást szerezni. A beruházás több mint 2,5 milliárd forintba kerülhet” – hangsúlyozta dr. Dézsi.

A volt Rába ETO csónakház felújítása már zajlik, habár ez is éveken át az enyészeté volt. Az épület egyébként az önkormányzat tulajdonában van, a győri evezősöknek egyik törzshelye, ott tartják a hajóikat és onnan szállnak vízre. „Az épület felújítására a Győr Projekt és a város alkotta konzorcium 400 millió forint támogatást nyert el, és a 171,9 millió forint önerőt pedig a Győr Projekt Kft. teszi hozzá, önkormányzati segítséggel” – tájékoztatott Nagy Gergely, a Győr Projekt Kft. ügyvezetője.

Az 1927-ben épült csónakház több mint 1700 négyzetméteres, a munkálatok során megtörténik a homlokzat felújítása, a hőszigetelés, a nyílászárók cseréje, az emeleti terasz, a külső lépcsők és korlátok, az emeleti szint felújítása. A földszinten akadálymentes WC-t és egy női-férfi öltözőt alakítanak ki.  Megmarad a győri evezősöknek a hajótárolója, illetve a műhely, az emeleti részen pedig egy közösségi tér kialakítása van folyamatban, háttérkonyhával. Az emeleten szálláshelyeket is kialakítanak.

„A munkálatok egyelőre terv szerint haladnak, a december 31-ei határidőre várhatóan elkészül a felújítás. Az épület ugyan nem műemlék, de teljes mértékben igyekszünk az eredeti állapotban visszaadni, például az új, hőszigetelt nyílászárók zöldek, az épület díszítményeit is követi a külső hőszigetelés, valamint az eredeti sárga színét is visszakapja a homlokzat” – hangsúlyozta az ügyvezető.

A csónakház előtt, a Mosoni-Duna medrében pedig egy kis kikötő is létesül.

„Köszönjük dr. Dézsi Csaba András polgármesternek, hogy végre sok idő után méltó állapotba hozhatjuk ezt a Győr egyik legszebb helyén lévő ingatlant, hogy megújulva visszaadhatjuk a győrieknek” – emelte ki Nagy Gergely.

A győri önkormányzat célja a vízi közlekedés helyi szabályozásainak megtervezése, hajókikötő létesítése, a vízi turizmus infrastruktúrájának megteremtése, ezzel is erősítve a város sport- és rekreációs funkcióját.

„Ezeket a csónakházakat mindenképpen szeretnénk bevonni egyrészt az idegenforgalomba, másrészt pedig azt szeretnénk, hogy a győri emberek számára olyan közösségi terekké, társasági központokká váljanak, amiket rendszeresen és szívesen látogatnak, hogy a győriek számára elérhetővé váljanak” – fogalmazott dr. Dézsi Csaba András.

Helyesbítés: Ennek a cikknek az eredeti változata a Győr+ Hetilap 2023. augusztus 4-én megjelent 30. számában olvasható. A cikkben szerepel egy mondat ebben a formában: „ezért elindítottam a csónakmentő programot – tájékoztatta lapunkat dr. Dézsi Csaba András”. Az itt szereplő “csónakmentő program” helyesen csónakház-mentő program. A téves megfogalmazás újságszerkesztési hiba eredménye, az esetleges félreértésekért olvasóink elnézését kérjük.

Kapcsolódó témák: #Rába csónakház | #Spartacus csónakház |