Hirdetés
Közösség

Lassan „beérik” a csanaki kert

Fotó: Ficsór Dávid
Ficsór Dávid
2021.05.11. 13:59

Ahogy arról még márciusban beszámoltunk a megye és a város első közösségi kertje nyílt meg Ménfőcsanakon. Akkor még egy üres, füves földterület állt a társasházak szomszédságában.

Hirdetés

A terv akkor az volt, hogy Bálint gazda ötlete nyomán egy közösségi kertet alakítanak ki.

„Bárkiből lehet földművelő vagy kertész, az eszközöket és a magvakat pályázati forrásból biztosítja az egyesület. A közösségi kert lényege, hogy aki parcellát választ, annak azt a területet művelnie, locsolnia, gondoznia kell!” –mondta a Győr Plusznak az ötletgazda, Muszáj Természetvédelmi Egyesület elnöke.

Hirdetés

Koncz Nóra hozzátette, mára már 23 parcellában 23 család gondozza zöldségeit, gyümölcseit és fűszernövényeit. Nem csupán innen a környékről, hanem Győr más városrészeiből is járnak ide kertészkedni. A közös tevékenység nem csupán hasznos, igazi közösségépítő ereje is van.

Vannak a zöldség-, gyümölcstermesztésben jártasabbak és vannak, akik „zöldfülűnek” számítanak a szakmában, de szakmai tanácsért, tippekért, praktikákért bátran fordulhatnak egymáshoz az itt kertet művelők.

A terület – ahol a közösségi parkot kialakították -, vállalkozók és magánemberek tulajdona, amit Európai Uniós és kormányzati pénzből bérelnek. Laczkovits-Takács Tímea, a városrész önkormányzati képviselője mindenben segíti a kert működését.

A közösségi kertet minimum egy évig biztosan fenntartják, eddig tart ugyanis a projekt. A Muszáj elnöke azonban szeretné, ha még sok esztendeig szolgálná a jó célt ez a terület.

A Győr+ TV is kint járt a helyszínen:

Szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #kert | #közösség | #Ménfőcsanak | #tavasz |
likeold
a fb oldalunkat