Kutyaterápia a Kálóczy téren

J. Kovács Andrea Fotó: O. Jakócs Péter
2023.06.11. 16:13

Ilonka, Terike, Gizi, Maja és a többiek párokban játszanak a Kálóczy téri Idősek Otthonában. A szín- és számkombinációkra épülő szórakoztató foglalkozást rutinos páros vezeti, melynek szőrös tagja egy mogyorószínű kutyus. Nudli kedves, barátságos lénye szinte minden pillanatban mosolyt csal valakinek az arcára.

A kezdetekről Szabóné Nagy Bernadett, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény mentálhigiénés csoportvezetője tájékoztatta lapunkat: „A 2000-es évek elején hallottunk először arról, hogy létezik Magyarországon is állat-asszisztált terápia. A kollégáimmal egészen Gyuláig utaztunk ezért az élményért. Nagyon megtetszett nekünk és elhoztuk Győrbe. Szerencsések voltunk, mert annak idején éppen akadt két kiképzett labrador, s így el tudtuk kezdeni ezt a terápiás formát az intézményben. Az idősek rendkívüli módon szerették. Aztán sokéves kimaradás következett, mígnem tavaly találkoztunk Szandrával és a kutyájával, Nudlival.

Két csoportot hoztunk létre. Ebből az egyiket a jó állapotban lévő ellátottaink, míg a másikat a demenciával élő bentlakók alkotják. A két csoport elkülönül egymástól. Az elsőben résztvevők különböző feladatokat végeznek Szandrával és Nudlival. Nagyon jó hatással van rájuk, kifejezetten szeretik. A demens ellátottakkal viszont egy egészen másfajta foglalkozás zajlik, ott inkább csak simogatják Nudlit. Az ágyhoz kötöttekhez is odamegy, velük is találkozik. Ami közös bennük, hogy a kutya puszta jelenléte, az érintése, simogatása érzelmeket vált ki mindannyiukból. Sokuknak volt otthon kisállatuk, ezért mindig örömmel várják és szívesen fogadják. A kutya nem válogat, mindenkit elfogad. A terápia kimondottan pozitív hatással van a társas kapcsolatok alakulására, általa a lakóink jobban megismerik egymást, többször beszélgetnek, összehozza őket a közös élmény. Természetesen ez szabadon választható, ha valaki nem szeretné, azt tiszteletben tartjuk.

Borsné Csémi Alexandra és szőrös „kollégája”, Nudli igazán jó párost alkotnak.

Nudli egy labradordoodle, vagyis fajtája a labrador és uszkár kereszteződéséből született. Egy ausztrál vakvezetőkutya-kiképző tenyésztette ki néhány évtizede. Loboncos szőre nemcsak, hogy nem hullik, hanem allergiás reakciót sem vált ki.

Nudli egy évvel ezelőtt tette le a vizsgáit. Ilyenkor első körben a temperamentumot nézik, ahhoz hogy az állat megfeleljen, stabil idegrendszer, az emberek felé való nyitottság szükséges. Ennek sikeres teljesítése után intézményekben kell hospitálnia, éppúgy, mint a tanárjelölteknek, majd egy záróvizsgán bizonyíthatja rátermettségét. Nudli remekül vette az akadályokat és azóta okleveles terápiás kutyaként dolgozik pedagógus gazdájával.

A páros színt visz az idősotthonok szürke hétköznapjaiba. Nudli nyugodt, barátságos lénye és Szandra fejlesztő játékai kizökkentik bentlakókat a megszokott rutinból. Nemcsak a szem-kéz koordinációt és testük apróbb testrészeinek koordinált mozgását, vagyis a finommotorikát fejlesztik, hanem jókedvet, szórakozást varázsolnak az otthon falai közé.

Kapcsolódó témák: #kutya | #szenior szalon | #szépkorúak | #terápia |