Kultúrára cserélte az édességet

Fotó: O. Jakócs Péter
Kárpát Zsolt
2022.06.18. 21:26

Hosszú évekig egy multinacionális cégnél dolgozott, most azonban elérkezettnek látta az időt, hogy egy egészen más területen próbálja ki magát. Marton Lászlótól, a Győri Fesztivál- és Művészeti Központ tavasszal kinevezett igazgatójától egyébként nem áll távol a rendezvényszervezés, hiszen a Győrkőcfesztivált kreatív ötleteivel a kezdetek óta segíti.

Ön a piaci szférából érkezett, mi motiválta, hogy egy önkormányzati intézménynél folytassa a karrierjét?

Valóban, számomra ez nagy váltás volt. Egy több mint tízéves „multi” korszak után gyakorlatilag belecsöppentem a rendezvényszervezésbe, akkor indultak el Magyarországon a fesztiválok. Számomra ez nagyon érdekesnek tűnt, ezért csináltam egy vállalkozást, és ettől kezdve rendezvényekkel foglalkoztam, csodálatos időszak volt és rengeteget tanultam. Közben persze láttam azt is, hogy Győrben egyre több rendezvény és nagyszabású program indult el. Ott volt bennem mindig is a késztetés, hogy ezeknek az eseményeknek a formálója legyek. Ehhez kellett egy bizonyos kor és tapasztalat, és most adódott a lehetőség, hogy kipróbáljam ezt a területet.

Hogyan látja a fesztiválközpont és a Zichy-palota jövőbeni szerepét a városi kulturális életében?

Nagy kihívást jelentett az, hogy a fesztiválközpont és a Zichy-palota feladatkörei megváltoztak. Így új fókuszokat kellett adni a működési terv kialakításánál. Úgy gondolom, a munkánk első szakasza sikeres volt, és az új csapatommal készek vagyunk arra, hogy megtöltsük tartalommal az intézményt. A Zichy-palota egy új arculatot is kapott. A családi és gyermekprogramok, rendezvények kerülnek középpontba, és többek között azt szeretnénk, hogy az eddig kihasználatlan palotakert rendezvényeink egyik fontos helyszínévé váljon. A másik nagy feladatkörünk a barokkal kapcsolatos. Hiszen ez a csodálatos épület a győri barokk jellegzetes szimbóluma, és kiemelten foglalkozunk a jövőben is a barokk korszak hagyományőrzésével. Ez azt jelenti, hogy az esküvő és a bál mellett egész évben szeretnénk különböző előadásokkal, programokkal ébren tartani városunkban a barokk hangulatot.