Különleges lesz az Országos Baba- és Mackókiállítás

Győr+
2022.11.08. 13:53

Péntek délután nyílik meg Győrben a 25. Országos Baba-és Mackókiállítás, amelyet a Széchenyi István Egyetem Könyvtárában rendeznek. Ebből az apropóból Keglovich Ferencné Zita és Venesz Klaudia nyilatkozott a Győr+ Reggeliben.

Hirdetés

A kiállítást először 25 évvel ezelőtt rendezték meg, a népszerűsége azóta sem csökkent, sőt egyre többen érdeklődnek a tárlat iránt.

,,25 év nagy idő, de élénken él bennem két találkozás. 1996-ban Sopronban Wiedra Berzsenyi Mónikával ültünk le beszélgetni arról, hogy Győrbe hozná a kiállítását. Mónika Németországban élt. Varrónő volt az eredeti foglalkozása, és a nyugdíjas éveiben az lett a hobbija, hogy babákat készít. Nyugat-Európában akkoriban nagyon kedvelték a babák készítését, nemcsak porcelánból, hanem szövetből is. Budapesten pedig egy múzeumigazgatóval és egy játéktörténésszel találkoztam. Nekik is hálával tartozunk, hiszen szakmailag támogatták a kiállítást” – idézte fel a kezdeteket Keglovich Ferencné Zita, a Bababarátok Egyesületének elnöke.

Hozzátette, a kiállítás nem csupán a felnőtteknek, hanem a gyerekeknek is szól, így bőven lesznek játékbabák is.

Venesz Klaudia, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont szervezője elmondta: a kiállítás kinőtte magát, ezért kerül sor rá idén egy nagyobb helyszínen, a Széchenyi István Egyetem Könyvtárában.

,,Minél szélesebb körben szerettük volna ismertté tenni a kiállítást. Az egyetem egy olyan zárt közeg, ahonnan nehéz kimozdítani a hallgatókat. Most mi mentünk hozzájuk, hogy ők is megismerjék a babákat” – mondta Venesz Klaudia.

A Bajzát Zsuzsi és Nagy Roland által készített beszélgetést itt hallgathatják vissza:

Hirdetés