Hirdetés
Adóhivatal

Külföldön dolgozik? Íme néhány hasznos tanács a jövedelemigazolásokhoz

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2022.04.05. 09:53

Külföldi jövedelemigazolás postai úton vagy személyesen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfélszolgálatain kérhető. A tapasztalatok szerint sokan nem jól vagy hiányosan nyújtják be kérelmüket, ezért ők csak később juthatnak hozzá a várt igazoláshoz.

Hirdetés

Az év első felében sok külföldön – jellemzően Ausztriában, Németországban – dolgozó magyar keresi fel a NAV Győr-Moson-Sopron megyei ügyfélszolgálatait, hogy igazolást kérjenek a külföldi adóhatóság nyomtatványán a Magyarországon szerzett jövedelmeikről.

Az ügyintézéshez a külföldi adóhatóság nyomtatványa (jellemzően E9 vagy EU/EWR) és egy kérelem szükséges. Az ajánlott kérelem elérhető a NAV honlapján, a „Nyomtatványok” menüpontban. A külföldi nyomtatványt az érintettnek kell beszereznie. A kérelmet egy, míg a külföldi nyomtatványt két (németországi esetén három) példányban kell kitölteni és aláírni.

Hirdetés

A tapasztalatok szerint sokan szeretnék e-mailben vagy e-Papíron kezdeményezni az ügyintézést, azonban szkennelt vagy fotózott dokumentum nem alkalmas külföldi igazolás ügyintézésre az eredeti aláírás hiánya miatt. Gyakran kell hiánypótlásra felszólítani az ügyfeleket, ilyenkor csak később jutnak hozzá az igazoláshoz. A leggyakoribb problémák, hogy nem írják alá, nem csatolnak mellé kérelmet, csak kérelmet (például IGAZOL nyomtatvány) küldenek külföldi irat nélkül, illetve csak egy eredeti példányt küldenek a külföldi nyomtatványból.

Akinek Magyarországon volt adóköteles jövedelme, annak csak azután adható ki az igazolás, ha a NAV által készített adóbevallási tervezetet – szükség esetén módosítás, kiegészítés után – már elfogadta, vagy önállóan benyújtotta szja-bevallását. A bevallási tervezet március 1-jétől már elérhető, a legegyszerűbben ügyfélkapus azonosítással a https://eszja.nav.gov.hu oldalról.

Akinek nem volt Magyarországon adóköteles jövedelme, annak nem kell nulla adattartalmú szja-bevallást benyújtania, elegendő ezt a NAV külföldi jövedelemigazoláshoz készített kérelem nyomtatványán tett nyilatkozattal jeleznie.

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága

Kapcsolódó témák: #jövedelemigazolás | #NAV |
likeold
a fb oldalunkat