Hirdetés
Péri repülőtér

Közös gyakorlat a repülőtéren

Fotó: Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem
2019.11.12. 17:56

A győri és a pannonhalmi hivatásos tűzoltók, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat november 12-én a reptéri tűzoltókkal, a rendőrséggel és a mentőszolgálattal együttműködve kényszerhelyzeti gyakorlaton vettek részt a péri repülőtéren.

Hirdetés

Jogszabályi követelmények írják elő, a kényszerhelyzeti tervezést a repülőterek számára. Ezen kényszerhelyzeti terv felülvizsgálata és a létesítmény területén működő tűzoltó szolgálat és a hivatásos tűzoltó egységek szerelési ismereteinek gyakorlati alkalmazása, valamint a tűzoltásvezető irányítási feladatainak gyakorlása valósult meg a mai gyakorlaton, emellett jó alkalom volt arra is, hogy a mentésben résztvevő szervezetek együtt gyakoroljanak, együttműködjenek.

A gyakorlat feltételezett szituációja szerint a Győr-Pér repülőtérre tartó repülőgép még a levegőben futóműhibát észlelt, amit a pilóta időben közölt a repülőtérrel. A repülőtér személyzete készenlétbe helyezte a reptér tűzoltóit, egyben értesítette a hivatásos tűzoltókat és a társszerveket is a várható kényszerleszállásról.

Hirdetés

A gép a hibás futóművel le tudott szállni, de az üzemanyagtartály sérülése miatt a kifolyt üzemanyag rövidesen meggyulladt. A sérült gépről a reptéri tűzoltók megkezdték az utasok kimentését, miközben védősugarat (vízágyút) működtettek. A fedélzeten tízen tartózkodtak, hét embernek nem esett baja, ők tűzoltói kísérettel gyorsan elhagyták a gépet, hárman megsérültek a leszálláskor, őket a tűzoltók hozták le a gépről, majd átadták a mentőknek. A tüzet a győri és pannonhalmi hivatásost tűzoltók fékezték meg, a tűzoltásvezető biztonsági zónákat jelölt ki. A mentőszolgálat szakemberei eközben ellátták és kórházba szállították a sérülteket, míg a rendőrség lezárta a területet és biztosította a helyszínt.

Forrás: police.hu

A gyakorlatot megtekintette a reptér biztonsági vezetője, a rendőrség, a mentőszolgálat és a katasztrófavédelem vezetői, akik a gyakorlat végrehajtása után értékelést tartottak.

A gyakorlatról készült fotók a megyei katasztrófavédelem oldalán tekinthetők meg.

Kapcsolódó témák: #katasztrófavédelem | #mentők | #tűzoltók |
likeold
a fb oldalunkat