Korzika vadregényes bércein át

Szigeti Sándor Fotó: Samu Lilla 
2023.10.01. 11:46

Európa legnehezebb magashegyi gyalogtúráját teljesítette sikerrel a győri Samu Lilla. A magyar–hittan szakos tanárnőnek hajmeresztő sziklaormokon, vadregényes tájakon vezetett az útja Korzika hegyei között.

Több El Caminót is megjárt már. Ez a GR20 Korzika nevű túra mitől olyan nehéz?

Nem igazán lehet összehasonlítani a kettőt, a Camino távban és időben is lényegesen hosszabb. A GR20 Korzika „csupán” 14 nap és 180 kilométer, viszont elképesztő szintkülönbségeket kell leküzdeni, nehéz hegyi terepeken. A legnehezebb részeken kapaszkodóláncokat fúrnak a sziklákba, és a nagy mélységek miatt szédülésre hajlamosoknak nem is ajánlják. Van olyan szakasza, ami mindössze hat kilométeres, de nyolc órába telik, mire az ember végigjut rajta. A túra nagy részén egyedül mentem, volt olyan nap, amikor 1500 métert haladtam felfelé, majd ezután 1200 métert kellett leereszkednem a táborhelyig.

Hol aludt, mit evett?

Vannak ugyan a túra nyomvonalán jól felszerelt menedékházak, de én vittem magammal az egyszemélyes sátramat. A sátorral, a túrafelszereléssel és a kétheti élelemmel együtt 21 kilós hátizsákkal vágtam neki a kalandnak. Volt nálam egy kis gázégő egy kis palackkal, azon készítettem el a vacsorámat, ami leginkább főtt rizs volt, mert az kiváló energiaforrás. Napközben kifejezetten meleg volt, de estére dermesztően lehűlt a levegő a hegyek között. Éjszakánként minden ruhámra szükség volt, hogy ne fagyjak át.

Számíthatnak-e valamilyen segítségre a túrázók, ha bajba kerülnek?

Leginkább magukra és a jóisten segítségére. Ha valaki komoly bajba kerül, azt csak mentőhelikopterrel lehet kimenteni erről a vidékről. Mégis sokan nekivágnak az útnak, igaz, elég sokan fel is adják, vagy csak egy részét teljesítik elsőre. Nekem is volt olyan szakaszom, ahol húszméterenként meg kellett állnom, mert úgy éreztem, nem bírom tovább. Pedig a kondíciómra nem lehet panasz: korábban versenyszerűen eveztem, egészen a válogatottságig jutottam, fél-maratonokat és maratonokat futottam, ironversenyeken vettem részt. Mégis azt kell mondjam, hogy a GR20 Korzika kihívásai mellett egy maratoné szinte eltörpül.

Mit szólt a családja, amikor hazatért, és tervez-e újabb túrákat?

A szüleim természetesen nagyon aggódtak értem, de tudták, hogy fentről vigyáznak rám. Amikor hazaértem, a nagymamám nagyon aranyos volt, egyből azt kérdezte, mikor lesz a következő túrám, tervezek-e még valamit? Igen, tervezek, a híres Mont-Saint-Michel kolostorhoz is szeretnék elzarándokolni.

A „GR” a francia „Grande Randonnée” szó rövidítése, jelentése pedig: a „Nagy Kirándulás”. Ez egy olyan hosszú távú európai gyalogtúra-hálózat része, amely több országot is átível. Ezen belül a „GR20 Korzikát” Európa legnehezebb, és egyúttal legszebb hegyi túrájának tartják.

Kapcsolódó témák: #El Camino | #gyalogtúra | #Korzika |