Hirdetés
A Kovács Margit iskola ünnepi tárlata

Körvonal

Fotó: Vig Norbert
Földvári Gabriella
2022.03.03. 18:21

Rendhagyó, de egyben újszerű módon mutatja be a Kovács Margit iskola csütörtökön, a Magyar Ispitában megnyílt kiállítása, hogy a hagyományokat megismerve, arra építve, hogyan lehetséges a mai kor igényeinek megfelelő tárgyalkotás.

Hirdetés

Hagyományos éves kiállítása nyílt meg a Győri Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Iparművészeti Szakgimnáziumnak, ahol az általános iskola rajztagozatának és az iparművészeti szakgimnázium diákjainak a munkái láthatók.

Megtelt gyerekekkel és büszke szülőkkel a Nefelejcs közben található múzeum, ahol boldogan, csillogó szemmel mutatták egymásnak kiállított munkáikat a tanulók. Az iskola az idei tanévben ünnepli fennállásának 40. évfordulóját, a kézműves szakképzés pedig éppen 30 éve indult. Ezért a hagyományoktól eltérően ezúttal „tömegben” állították ki a tárgyakat, amelyek átfogó képet adnak arról a munkáról, amely a kezdetektől jellemzi az intézményben folyó művészeti oktatást.

Hirdetés
Zavadilné Kovács Zsuzsanna

„A diákok a népi hagyományokra építve alkotnak tárgyakat, olyanokat, amelyek megfelelnek a modern iparművészetnek, a modern kor elvárásainak. „– hangsúlyozta Zavadilné Kovács Zsuzsanna megbízott intézményvezető. A termekben láthatjuk a népi kézművesek – a bőrműves, a faműves, a fazekas, az ötvös – valamint a divat- és stílustervező tanulók szebbnél-szebb alkotásait, de nem csak a mostani diákokét, hanem azokét is, akik az évek során itt tanultak.


Domanyik Szilárdné intézményegység-vezető pedig kiemelte: a tárlat nagyon fontos esemény az iskola életében, ahol megmutathatják művészeti profiljukat. A kiállítás témája ezúttal a körvonal volt, az általános iskolás gyerekek kreativitását, kifejező készségét a témában, a tablókról ismerhetjük meg.

A tárlatot Nagy Gábor József Attila-díjas író ajánlotta a látogatók figyelmébe. Aki többek között arról beszélt, hogy a kerámiák úgy sorakoznak fel, mint lelkes és színes sokaság, az ólomüveg-ablakok egyenként is izgalmasak sokféleségükben a román stílustól a gótikán és reneszánszot át napjaink állatfiguráiig sorakoznak a témák. A jelmeztervezők bézs vászonruhái összekapcsolják a régi, népi viseletet a maival, a bőrösök a szakma erejét mutatják meg a népi és törzsi átdolgozásokban.

„A faművesek máglyája különös kontextust kapott mára. Az egyes darabok igényes kidolgozottságát látva azt reméljük, hogy valahogy helyreáll a rend, ha máshol nem a fakeretes tükörben s legalább a kicsinyítő tükörben minden eszköz megleli a helyét a világrendszerben, a bölcsőtől a koporsóig.” – fogalmazott Nagy Gábor.  

A tárlat március 27-ig hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között tekinthető meg a Magyar Ispitában (Nefelejcs köz 3.).

Galéria: Vig Norbert

TV-s szerkesztő: Földvári Gabriella, Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #kiállítás | #Kovács Margit | #Kultúra | #Magyar Ispita |
likeold
a fb oldalunkat