Környezettudatos szolgáltatás

Szöveg és fotó: Pannon-Víz Zrt./Borsi Viktória
2023.04.23. 16:25

A Pannon-Víz Zrt. számára kiemelten fontos, hogy a megfelelő víziközmű-szolgáltatások biztosítása során környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vegyen, azok szerint végezze munkáját.

Ezek közül az egyik legfontosabb környezettudatos tevékenység a szennyvíz kezelése és tisztítása. Társaságunk az ivóvíz kitermelése és tisztítása mellett a keletkezett szennyvizet elvezeti és megtisztítja, a szennyvízkezelés melléktermékeiből pedig újra felhasználható anyagokat állít elő. Az egyik ilyen a biogáz, amely egyes szennyvíztelepek egy részének villamosenergia-igényét fedezi, valamint az épületek fűtését biztosítja. A telepeken felhasználható egyéb anyagok a mezőgazdaságban kerülnek hasznosításra, amelyek a műtrágya részbeni kiváltását teszik lehetővé.

A Pannon-Víz Zrt. emellett törekszik oktató és bemutató jellegű részvételek során felhívni a lakosság figyelmét a környezettudatosságra, vízbázisok megóvásának fontosságára. Példamutató magatartással erősíti a környezet védelmének fontosságát egy fenntartható jövő megteremtésének érdekében, ezért folyamatosan növeli elektromos gépjárműveinek számát a hagyományos üzemanyaggal működő autókkal szemben.

Az üzemeltetés során előfordulhatnak olyan jellegű meghibásodások, amelyeket a zavartalan szolgáltatás biztosítása érdekében társaságunknak szükséges mielőbb elvégeznie.

A javítások érinthetnek olyan közterületeket, ahol a munkák elvégzéséhez a meglévő növényzet kivágása nélkülözhetetlen. Ilyenkor a víziközmű-szolgáltató a szükséges és elkerülhetetlen beavatkozást követően a bontási munkálatok során kivágott fás szárú növényzetet rendeleti előírás alapján pótolja.

Így történt ez nemrégiben Győrben a Lajta út, valamint a Fehérvári út szomszédságában is, amikor az ivóvízhálózaton csőtörés történt. A javítási munkák elvégzését követően a Pannon-Víz Zrt. szakemberei a Győr-Szol Zrt.-vel történő egyeztetések alapján elültették az új feketefenyőket a Lajta út, és az új platánfát a Fehérvári út mellett a kivágott korábbi fák pótlásaként.

A vízműves szakemberek kulcsfontosságú szerepet játszanak abban, hogy a következő nemzedékek is megfelelő mennyiségű tiszta vízhez jussanak, kreatív ötletekkel és zöld szemlélettel segítik a klímaváltozással kapcsolatos, valamint regionális problémák megoldását azért, hogy még a jövő generációi részére is élhető környezetet, egészséges ivóvizet tudjunk örökségül hagyni.

Kapcsolódó témák: #környezettudatosság | #környezetvédelem |